Eroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, CHP İstanbul Milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, Sanatçı Yonca Evcimik ve Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Kemal Şenpolat ile TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi.

"Hayvanların da canı var, onları seviyoruz" diyen Eroğlu, Türk kültüründe de hayvan sevgisinin çok önemli olduğunu vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hayvan haklarıyla ilgili mevzuatın, tüm toplum kesimlerini destek vereceği şekilde değiştirilmesi için talimat verdiğini anlatan Eroğlu, bu amaçla çalışmalara başladıklarını, bakanlık olarak hazırladıkları çalışmayı, ilgili diğer bakanlıklar, parti grupları ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşü alınarak olgunlaştırdıktan sonra Meclise sevkedeceklerini bildirdi.

Mevzuatı gözden geçirirken hayvanlara yönelik bazı cezaların ağır olmadığını gördüklerini ifade eden Eroğlu, "Kedi, köpek öldürmek cezasız bırakılmamalı" dedi.

Eroğlu, Hükümet oldukları tarihten beri hayvan haklarıyla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, bunlar hakkında bilgi verdi. Hayvanları Koruma Yasasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Eroğlu, bunun ardından bazı yönetmeliklerin çıkarıldığını söyledi.

Türkiye’de 150 geçici hayvan barınağında 45 bin 624 hayvan bulunduğunu ifade eden Eroğlu, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve küpelenmesinde seferberlik başlattıklarını, 2009-2011 yılları arasında belediyelere 4 milyon 311 bin lirayı hibe olarak aktardıklarını, geçici hayvan barınak ve bakımevleri için tip projeler çıkardıklarını söyledi.

Eroğlu, ekolojik çevrim açısından yaban hayatına yönelik çalışmalara da önem verdiklerini belirterek, nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasını da dikkate aldıklarını, kış aylarında yiyecek sıkıntısı çeken hayvanlar için doğaya 35 ton yem bıraktıklarını anlattı.

Bakan Eroğlu, konuyla ilgili çalışmaya siyasi parti grupları, sanatçı ve STK’ların destek vermesine teşekkür etti.

-"Sözünden döneni kediler patilesin"-

Basın toplantısına katılan Sanatçı Yonca Evcimik, "Bugün benim için bir milat...Hem Meclisteyiz, hem de tüm partilerin desteğiyle güzel bir çalışma yapılıyor. Bu kapıyı Başbakan açtı, sonrası daha kolay oldu" dedi.

Hayvanlara kötü muamelenin kabahat olmaktan çıkarılarak suç kapsamına alınmasının önemli olduğunu belirten Evcimik, toplumun en zayıf halkasını oluşturan hayvanların bir toplum meselesi olarak görülmesi gerektiğini savundu.

Hayvanlara kötü davrananlarla aynı ortamda ve aynı atmosfer altında bulunmak istemediklerini ifade eden Evcimik, "Sokakta hayvanlara işkence eden, onlara kötü davrananlar sonra çocuklara, özürlülere, yaşlılara, kadınlara yöneliyor. Bunlar cezalandırılmalı, gerekiyorsa tedavi edilmeli" diye konuştu.

AK Parti’li Ayşenur Bahçekapılı, Başbakan Erdoğan’ın hayvanseverlerle yaptığı toplantıda yasa değişikliği konusunda söz verdiğini belirterek, seçimler nedeniyle bunun gerçekleştirilemediğini söyledi. Bahçekapılı, ilk kez tüm grupların "güzel bir işin içine girdiğini" vurguladı.

CHP’li Umut Oran, Mecliste konuyla ilgili komisyon kurulması, hayvanlara kötü muamelenin kabahat olmaktan çıkarılması gerektiğini belirtti.

MHP’li Özcan Yeniçeri de "Demek ki istenirse mutabakat olabiliyor. Teknoloji ve gen çalışmalarında insan kadar akıllı olmayan, hayvan kadar da akılsız olmayan orta bir köle varlık yaratılmaya çalışılıyor. Bu hem insana hem hayvana hem de ekolojiye müdahaledir" dedi.

BDP’li Hasip Kaplan ise hayvanlarla ilgili taleplere parti olarak destek verdiklerini belirterek, "Sözünden döneni kediler patilesin" diye konuştu.