Matkap, partisinin Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan il kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de siyasetin çözümsüzlük ve umut kırıcı bir hale geldiğini savundu.

Bu yüzden Türkiye'nin son dönemlerde CHP'nin kongrelerini daha yakından takip etmeye başladığını iddia eden Matkap, ''Çözümsüzlük ve umut kırıcı yapının oluşmasında en önemli neden de, AKP'nin TBMM'deki temsil oranıyla halkı temsil etme oranı arasında dengesizlik'' dedi.

Eğitim sistemiyle ilgili değişiklikleri eleştiren Matkap, şöyle devam etti:

''Toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren eğitim sistemindeki değişiklikle ilgili, neden milleti bilgilendirmediniz? Neden bu değişikliği seçim öncesinde bildirmediniz? Oysa ki, bu konu aylarca tartışılması gereken bir konuydu. Şimdi parlamenter sistemi kaldırıp, başkanlık sistemini getireceklerini söylüyorlar. Bu konu da seçim beyannamesinde yer almalıydı. Bunu da geçtim, şimdi milletin özel alanına müdahale ediyorlar. Sen bunları neden seçim öncesinde söylemedin. Öncesinde söyleseydin, seçim zamanı halk sana bu kadar oyu verir miydi? Halkı kandırıyorlar. Mecliste çoğunluğu sağlayınca 'İstediğimi yaparım' deme lüksüne kimse sahip değil. İktidar şu an hasta, yoğun bakımda. Halkı kandırmaktan geri dönüş yapmazlarsa, komaya girecekler.''

İktidar partisinin her fırsatta Mersin'deki yerel yönetimleri almak istediklerini dile getirdiğini ifade eden Matkap, ''Acaba başkent Ankara'nın yönetimini Washington'a bıraktıkları için mi Mersin'i bu kadar istiyorlar. Atatürk'ü anma gününü Atatürk'ü unutturma gününe çevirdikleri için mi Mersin'i istiyorlar? Mersin Atatürkçü ve inkılapçı. Benim onlara önerim, bu sevdadan vazgeçmeleri'' diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise, CHP'nin değişimin önünde durduğu yönünde iktidar partisi tarafından söylentilerin gündeme getirildiğini ifade etti. Akkaya, ''AKP'nin değişimi, ileri gitmesi buysa, özlemlerini siz düşünün. Adalet duygusu, insanın içinde var olan insani bir duygudur. Kimse bunun önüne geçemez. Ama bu ülkenin adalet yoksunu kişiler tarafından yönetiliyor olmasını milletime yakıştıramıyorum. Bize sürekli küfrediyorlar, sürekli CHP'ye hakaret ediyorlar. Biz onların özlemini biliyoruz. Onlar Ali Kemal'i ve Sevr'i imzalayanları özlüyor'' diye konuştu.

-Çarşaf liste gerginliği-

Konuşmaların ardından kongrede Yakup Akkaya divan başkanlığına seçildi.

Bu sırada söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın seçimlere çarşaf listeyle gidilmesini önermesi üzerine, salonda oylama yapılmak istendi.

El kaldırarak oylama yapılması doğru bulmayan bazı partililerin, divan başkanlığı masasına yaklaşarak itiraz ettikleri ve zaman zaman gerginliklerin yaşandığı salonda, ilk önce el kaldırılarak oylamaya başlandı.

Bu sırada bir partilinin ''Sizin bu yaptığınız adaletli bir sayım değil'' diye seslendiği Akkaya, kürsüye gelerek, ''Adil davranmayı senden mi öğreneceğim? Karşında bir genel başkan yardımcısı var. Ona göre konuş'' diye cevap vermesi üzerine, ikili arasında bir süre sözlü tartışma yaşandı.

Oylama sırasında da tartışma ve itirazların sürdüğü kongrede, divan başkanı Akkaya, salonu delege üyelerinin dışındakilerin boşaltmasını istedi. Basın mensupları da dışarıya çıkarıldı. Akkaya, bir süre sonra yanlış anlaşılma olduğunu belirterek, gazetecileri yeniden salona çağırdı.

3 listenin yarışacağı kongre, çarşaf listenin kabul edilmesine yönelik oylamayla sürüyor.