Radikal'ın haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis başkanı seçiminin, yeni anayasa sürecinde tüm partilere ‘uzlaşma ruhu için bir fırsat’ tanıyacağını söyleyerek, Ak Parti’ye, ‘adayları belirlerken diğer partilere danışmayı’ önerdi. Hürriyet Daily News’a (HDN) konuşan Kılıçdaroğlu, “Meclis başkanının iktidar partisi üyesi milletvekilleri arasından seçilmesi gerektiğinin farkındayız. Buna saygı duyuyoruz. Fakat yeni Anayasa sürecinde, seçilecek başkanın niteliklerinin çok önemli olduğu göz önüne alındığında Meclis’teki diğer partilere danışmaları iyi olur” dedi.  
 
24 Haziran’da yapılacak yemin töreninin ardından Meclis başkanlığı için seçimler 29 Haziran’da yapılacak. Ankara’da Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in bu görev için en güçlü aday olduğu konuşulurken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu konuda HDN’e açıklamalar yaptı. Kılıçdaroğlu, “Yeni başkan, AKP’nin değil tüm Meclis’in başkanı olmalıdır. Bu nedenle meclisteki diğer partilere danışılması uygun olacaktır. Görüşmelerin kamuoyuna açık olmasına gerek yok” diyerek, “Yaklaşan anayasa çalışmaları döneminde bu önemli bir işbirliğinin işareti olacaktır” yorumunu yaptı. 
 
Kılıçdaroğlu’nun önerisi TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya tarafından da olumlu karşılandı. HDN’e konuşan İyimaya, “Yeni meclis başkanı anayasa çalışmalarına rehberlik edeceği için çok önemli olacaktır. Bu nedenle danışarak seçmek iyi olur” dedi. İyimaya, Mecliste gerekli düzenlemeler yapıldıktan ve yeni anayasa oluşturulduktan sonra tüm partilerin, Meclis’in açılacağı 1 Ekim’e kadar değerlendirme vakti olacağını söyledi. İyimaya, her partinin eşit vekil sayısıyla temsil edileceği Meclis komisyonu kurulduktan sonra, hangi sivil toplum örgütünün dahil olacağına karar verilmesi gerektiğini belirterek, “Ben buna oluşum havuzu diyorum” diye konuştu.
 
Partiler kırmızı çizgilerini silecek mi?
 
İyimaya’ya göre, yeni anayasa komisyonun çalışmaları beş-altı ayı geçmemeli. “İçeride konuşulanlar kamuyoyu tartışmalarından uzak tutulmalıdır” mesajı veren İyimaya, partilerin ‘kırmızı çizgilerini’ önceden halkla paylaşmamaları gerektiğini savundu. İyimaya, “Ben buna tabula rasa (boş levha) metodu diyorum. Tüm partiler ön koşulsuz masaya oturmalıdır” dedi. Ancak partilerin öncelikleri hakkında sessiz kalmaları beklenmiyor. Örneğin, ilk üç madde, AKP, CHP ve MHP tarafından mevcut anayasadaki gibi şimdiden ‘dokunulmaz’ ilan edildi. Kılıçdaroğlu’na göre bundan daha fazlası var. CHP lideri, “Seçim barajını yüzde 5’e düşürme, dokunulmazlığı kaldırma, medyayı özgürleştirme, siyasi partiler kanunlarını değiştirme gibi taleplerimize nasıl cevap verecekler merak ediyorum” dedi.
 
hürriyet