Ecevit, eski Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu"nun görev süresinin uzatılması konusunu Sükrü Sina Gürel aracılığıyla Sezer"e iletmiş. Ancak Cumhurbaşkanı"nın da karşı çıkması üzerine Ecevit"in kendisi de bundan vazgeçmiş 2002"de Genelkurmay zirvesindeki yaşanan “sancılı değişim”in yankıları sürüyor.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu"nun görev süresinin uzatılmasına dönük girişimlerde siyasilerin rolünü dün aktarmıştık. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz"ın, o tarihte bu uzatmaya kesin ve kararlı biçimde karşı çıktığı belli oldu. Bu olayın yaşandığı sırada Başbakanlık"ta etkin bir görevi bulunan eski bir bürokrat dün telefonla beni arayarak ilginç bir detay verdi. “Yazdıkların doğru ancak bazı eksikler var” dedi ve o günkü gelişmeleri şöyle aktardı:

“Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de uzatmaya sıcak bakmadı. Ecevit kendisine aracı gönderdi. Bu olayın tanıkları Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel ile Devlet Bakanı Erdoğan Toprak"tır.”


“Şükrü Sina"yı yolladı”

Toprak"ı hemen aradım. Toprak, kendisinin Spor"dan Sorumlu Bakan olduğunu, böyle konularda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Kendisine “Siz böyle bir olaya tanık olmuşsunuz” deyince, benimle şunları paylaştı: “Ben tesadüfen tanık oldum. Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu"nun irtica ile mücadelede endişeleri vardı. Bunları Başbakan Ecevit"e aktarmış ve görev süresinin uzatılmasına bu nedenle sıcak baktığını söylemiş. Bunun üzerine Ecevit, Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel"i Cumhurbaşkanı Sezer"e gönderdi. Sezer"in buna sıcak bakmadığını daha sonraki gelişmelerden öğrendim” dedi.

“Ecevit kafasına koymuştu”

Ardından, Şükrü Sina Gürel"i aradım. Gürel önce konuşmak istemedi. Ancak mevcut bilgileri kendisine aktarınca şu değerlendirmeyi yaptı:

“Doğrudur. Bu konuda zamanla yarışıyorduk. Kıvrıkoğlu irtica ile mücadele için görevi kabul etmişti. Başbakan Ecevit, bu konuda ikna etmem için beni Cumhurbaşkanı Sezer"e yolladı. Hatırladığım kadarıyla bu konu ile ilgili iki kanun ve bir kararname hazırlama talimatı da vermişti. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer bu talebimizi kabul etmedi.”

“Sezer kabul etseydi, bu konuya sıcak bakmayan Mesut Yılmaz ile Devlet Bahçeli"yi by-pass mı edecektiniz? Yani onların imzalarını almadan mı bu işi çözecektiniz?” diye sordum. Gürel"in yanıtı ilginçti: “Hayır, Cumhurbaşkanı "Evet" deseydi, Başbakan Ecevit ortaklarını ikna edecekti. Bunu kafasına koymuştu. Sezer ikna olmayınca bu konu da rafa kalktı.”

Sonra manevra yaptı

Şükrü Sina Gürel görev süresi uzatılmayan Kıvrıkoğlu"nun irtica ile mücadelede gerileme kaydedilmemesi için, “Madem benim görev sürem uzatılmıyor, o zaman o da olmasın, öbürü olsun” dediğini anlattı.

Bu ifadeden, ne anlaşılması gerektiğini biliyoruz: Kıvrıkoğlu bunu zaten açıkladı, kendisi olmayacaksa Özkök"ün yerine Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman"ın Genelkurmay Başkanlığı"na getirilmesini istiyordu. Ancak, Kıvrıkoğlu"nun bu planı TSK için risk taşıdığından, Ecevit"in bu öneriyi “Buna zamanımız yok. Ayrıca devlet teamüllerini çok fazla zorlamamak gerekir” diyerek geri çevirdiğini de tanıklar bana aktardı.

Devlet adabını çok iyi bilen Ecevit, anlaşılan usta bir manevrayla ileride sıkıntılar yaratacak bir “operasyonu” engellemeyi bilmişti.

Yılmaz"ın açıklaması

Mesut Yılmaz beni arayarak, dünkü yazımda Aytaç Paşa ile ilgili yer alan değerlendirmenin kendisine ait olmadığını, bunu Hürriyet gazetesinde Kıvrıkoğlu"na atfen yayınlanan ifadelerden aktardığını belirtti. Yanlış bir anlamaya neden olmamak için ben de okurlarıma bunu iletmeyi görev saydım.
Aydın Ayaydın/Vatan