Başbakan Merkel'in de katıldığı Meclis oturumunda, Türk kurbanlar için saygı duruşunda bulunuldu

Almanya Federal Meclisi 2000'den bu yana seri cinayete kurban giden 8 Türk'ün anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Meclisteki oturumdan önce Başbakan Angela Merkel, tüm bakanlar ve milletvekilleri, Neo-Nazilerin öldürdüğü Türk kurbanlar için ayağa kalkarak saygılarını dile getirdi. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ile Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger'in geçen hafta Neo-Nazi terörünü engelleyemedikleri için özür dilemesinin ardından, meclisteki bu saygı duruşu ikinci özür olarak değerlendirildi. Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, "Eyaletlerin ve federal düzeyde emniyet güçlerinin yıllarca planlanan ve gerçekleştirilen suçları zamanında ortaya çıkarmaması ve engelleyememesinden ötürü utanç duyuyoruz" dedi.

ALMANYA SEFERBER

İçişleri Bakanı Friedrich ise, ırkçı katillerin işlediği seri cinayetlerin aydınlatılacağı sözünü verdi.

Saldırıların kişilere değil, tüm topluma ve ülkenin demokratik sistemine yönelik olduğunu kaydeden Friedrich, cinayetlerin aşırı sağcılar tarafından işlendiğine dair hiçbir bilginin kendilerine ulaşmamış olduğunu, bu açıklamanın yeterli olmadığını kendisinin de bildiğini, ancak şimdi yaklaşık 300 polisin ve anayasayı koruma dairelerinin cinayetleri aydınlatmak için çalıştığını söyledi. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet de, Friedrich ile görüşerek, Alman makamlarınca yürütülen soruşturma hakkında birinci elden bilgi aldı.

AŞIRI SAĞA KARŞI BÜTÇE

Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger de özgürlükçü ve demokratik düzene karşı olan her türlü tehlikelere karşı uyanık olunmasını istedi. Başka dinden veya kökenden insanların yaralanmasına yol açacak yapılanmalara izin vermeyeceklerini söyleyen Bakan, olası ihmallerin tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi. Hükümetteki Hıristiyan Birlik Partisi (CDU) ise, aşırı sağ ile mücadele için 2 milyon euro bütçe ayırıyor. Yeşiller de dünkü oturumda, bu fonun bütçenin genelinde kısıntıya gideleceği anlamına geldiği için itiraz etti.

BİRİ DİĞERİNİ VURMUŞ

Federal Suç Dairesi (BKA) tarafından dün yapılan açıklamaysa, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt'ın nasıl öldüğü konusuna açıklık getirdi. BKA yapılan inceleme sonucunda, Mundlos'un polisin oturdukları karavanı kuşattığı anda önce arkadaşı Uwe Böhnhardt'ı öldürdüğü, daha sonra da karavanı ateşe verdiği ve ardından intihar ettiğini bildirdi.

Cem Özdemir: Devletin sağ gözü kötü görüyor

Yeşiler Partisi Eşgenel Başkanı Cem Özdemir, Rheinische Post gazetesine, Neo-Nazi cinayetlerinin ardından kendisi, akrabaları ve arkadaşlarının endişelendiğini belirterek, hukuk devletine güvenin sarsıldığını kaydetti. "Devletin sağ gözünün kötü gördüğünün" ortada olduğunu ifade eden Özdemir, "Örneğin bir gençlik kulübüne saldırı düzenleniyor. Güvenlik kamerasından saldırganların dazlak olduğu belirleniyor. Ama polis, 'Siyasi amaç yok' diyor.

Bunun adını ne koymalı peki?" diye sordu. Özdemir, "Devlet yeterince kararlılıkla üzerine gitmezse, nelerin yaşanabileceğini gördük. Ancak bu şekilde hepimizin güvenliği sağlanabilir" dedi.