Yeni otomobillerin 3-4 yıl sonra dahil olduğu ikinci el pazarında fiyatlar dövize ve kredi maliyetlerine bağlı olarak değişiyor.
 
Yeni araç pazarının yıllık 800-850 bin seviyesine ulaştığı Türkiye'de, yılda 3 milyona yakın ikinci el araç da sahip değiştiriyor. Sadece binek araçlar dikkate alındığında bile bu rakam 2 milyonu aşıyor. Son dönemde dövizdeki değer artışına paralel sıfır araçların fiyatları yüzde 5'ten fazla zamlanınca, ikinci el otomobiller de bu değişimden nasibini aldı. Dolar ve Euro'daki artışa paralel olarak ikinci el araçların bedeli yüzde 5-10 oranında yükseldi. Kullanılmış otomobil pazarının gözdesi ise kilometresi fazla bile olsa dizel motora sahip araçlar ve otomatik şanzımanlı modeller oldu. İkinci el otomobil pazarındaki alım satımların büyük bir kısmının internet üzerinden gerçekleştiğini belirten uzmanlar ise araç alacakları uyarıyor: "Size verilen ruhsattaki şasi numarası ve motor numarasının araç üzerindeki numaralarla uyumunu da kontrol edin."
 
Türk otomobil müşterisi son yıllarda Amerika ve Avrupa'da olduğu gibi 3-4 yıl içinde aracını yenileme eğiliminde. Bunun sonucunda ise ikinci elde fiyatlar spekülasyonlardan uzak ve gerçekçi olarak ortaya çıkmaya başladı. Sıfır kilometre otomobil alanların 3-4 yıl içinde yenilemeye geçmesini tavsiye eden uzmanlar, ikinci el pazarında talep yoğunluğunun artık mevsimlere bağlı kalmadığını, yılın her döneminde ortaya bir değer çıktığını kaydediyor. Ayrıca özellikle internet üzerinden ikinci el otomobil arayanların çok ucuz ilanlara itibar etmemesi, aracın önemli bir kusuru sebebiyle ucuz olabileceğinin akıldan çıkarılmaması dikkat çekilen diğer önemli noktalalar.
 
İkinci el otomobil pazarında alım satımların büyük bir kısmı internet üzerinden gerçekleşiyor.
 
Birçok aracın görülmeden ön pazarlığının yapılması, araçların başından geçmesi muhtemel önemli bir kazanın örtbas edilmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden talip olunan bir aracın plaka ya da şasi motor numarası ile Tramer sorgusunun yapılması büyük önem taşıyor. Tramer, kasko ya da zorunlu trafik sigortası üzerinden gerçekleştirilen tüm kaza tamiratlarını kayıt altında tutuyor. Bununla birlikte bir aracın herhangi bir serviste ücreti karşılığı kontrollerinin yapılarak alınması diğer önemli bir konu. Alınacak aracın amortisör, şanzıman ve benzeri yürüyen aksamlarıyla ilgili kontrollerin de bizzat test edilerek görülmesi gerekiyor.
 
İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?*
 
Dizel araç alımı ihtiyaç durumunda gündeme gelmelidir. 1600 motora kadar yıllık 25 ila 30 bin km araç kullanma ihtiyacı olmadan dizel araç almak, daha yüksek olan bakım maliyetlerine katlanmak anlamına gelir. 1600 cc motorun üzerinde ise dizel araçlar yüksek torka ve 2. elde satış avantajına sahiptir.
 
Özellikle İstanbul ve diğer büyük şehirlerde yaşanan trafik yoğunluğu, otomatik araç satışlarını artırdı. Otomatik araç, kullanım konforu anlamına geldiği gibi, yüzde 20-25 oranında yüksek yakıt tüketimi demek. 2. elde otomatik araçların satılması daha kolay.
 
İnternette gördüğünüz her yazı, yorum ve eleştiriye inanmayın, internet bilenler için bir enformasyon kaynağı, bilmeyenler veya kafası karışık olanlar için karar almayı güçleştirecek bir mecradır, ama araç seçimi için mutlaka faydalanın.
 
15-20 model arasında karar vermeye kalkmayın, en çok 3 veya 4 model arasında seçim yapın.
 
'O araç çekmez' tarzı yorumlar büyük ihtimalle yanlıştır, hiçbir üretici çekiş gücü olmayan bir araç yapmaz. Bu yorumun nedeni, yüksek performanslı bir araçtan biraz daha ekonomik bir motora geçen sürücülerin yaşadığı hayal kırıklığıdır, araç kaynaklı değildir, her aracın performansı farklıdır.
 
Size verilen ruhsattaki şasi numarası ve motor numarasının araç üzerindeki numaralarla uyumu da kontrol edilmelidir.
 
Yedek anahtar, garanti belgesi, kullanım kılavuzu, radyo-CD şifresi gibi sonradan çok lazım olabilecek belge ve ekipmanın durumu sorulmalıdır. Aracın mevcut boya-kaporta ve mekanik durumunu gösteren teslim belgesi mutlaka alınmalıdır.
 
(*) Alanında marka haline gelen şirketlerden biri olan Doğuş Oto Değerlendirme'nin (DOD) ikinci el pazarında tüketicilerin dikkat etmesini tavsiye ettiği noktalar.
 
zaman