Rusya'nın geri adım atmasıyla yapılması tehlikeye giren Cenevre'deki Suriye toplantısının düzenleneceği açıklandı. Annan, bugünkü toplantıda ilerleme sağlayacakları konusunda iyimser olduğunu belirtirken, Ortadoğu uzmanı Robert Fisk, Esad'ın iki yıl daha görevde kalabileceğini ileri sürdü.

Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devre dışı bırakılmasına karşı çıkması sonrası BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan'ın İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın düzenleyeceği Suriye toplantısı tehlikeye girmişti. Toplantının yapılmayacağı konusunda spekülasyonların yapıldığı bir sırada Kofi Annan sözcüsü Ahmed Fevzi aracılığıyla açıklama yaptı.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan, Cenevre'de yarın dışişleri bakanlarının katılacağı toplantının hazırlıklarının sürdüğünü belirtti. Annan, Suriye'deki şiddeti sona erdirmek için ilerleme sağlanacağı konusunda da iyimser olduğunu söyledi. Annan, "Yarın iyi bir toplantı olacağını düşünüyorum. İyimserim" dedi.

Rusya, Cenevre'deki toplantıda Suriye Özel temsilcisi Kofi Annan'ın önerdiği ulusal birlik hükümetinin konuşulmasına karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, bugün biraraya geleceği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'u Suriye konusunda ikna etmeye çalışacak.
RUSYA KENDİNİ GARANTİYE ALACAK

İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı Robert Fisk de, Batı'nın Rusya ile yapacağı anlaşmayla Suriye'yi iki yıl daha Esad'ın ellerine bırakabileceğini ileri sürdü. Batı ülkelerinin önceliğinin Körfez ülkelerindeki petrol ve doğalgazın Suriye üzerinden Avrupa'ya taşınması olduğunu iddia eden Fisk, Rusya'nın Suriye konusunda ikna edilmesinin önemine dikkat çekti.

Fisk, "ABD, Ruslar ve Avrupalılar, İran ve Suudi Arabistan'a hem Lübnan hem de Irak'ta bazı politik tavizler vererek Esad'ın iki yıl daha Suriye liderliğinde kalmasına izin verecek bir başka anlaşmaya hazırlıyor. Böylece Rusya Tartus kentindeki askeri üssünün devamlılığını, İran ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle Şam'da nihayetinde kurulacak herhangi bir yeni hükümetle ilişkilerini garantilemiş olacak."

"Rusya'nın, gelecekteki Suriye iktidar yapısında Esad'ın bulunmasının şart olmayacağını kabul ederek verdiği taviz, Suriye'de durumun daha beter bir iç savaşa dönüşmesini engelleyecek. Bu durum da Batı'yı Esad'ın başkanlığını bir süre daha kabul etmeye zorluyor."