Kıyı Ege Belediyeler Birliği ile Sisam-İkaria-Fourni Belediyeler Birliği"nin toplantısından yine barış ve dostluk mesajı çıktı.
Altı maddelik gündemle gerçekleşen toplantıya; Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kıyı Ege Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan ve Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Kıyı Ege Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Hurşit Akdemir, Sisam-İkaria-Fourni Adaları Belediyeler Birliği Başkanı ve Sisam-Vathi Belediye Başkanı Philippos Petrouskas, Vathi Belediyesi Meclis Başkanı Hacımihalis Emmanuel, Vathi Belediye Başkan Yardımcısı Chohlios Theodoros, Ticaret Odası Temsilcisi Lymperis Alexandros, Vathi Belediye Başkan Yardımcısı Polycrates Karamihalis, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası Belediye Meclis Üyesi ve Orfanizasyon Komitesi Başkanı Murat Saraç, Vathi Turizm Komitesi Başkanı Emmanuel Fratris, Sisam Adası Katı Atık Birliği Başkanı Tzanenas Ioannis katıldı.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altüngün"ün kısa açılış konuşmasının ardından sözü alan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, Kuşadası-Sisam Barış ve Dostluk Festivalinde yaşanan duyguların barışa giden yolda mihenk taşı olduğunu belirterek, “Aynı denizde yüzen, aynı güneşin altında yaşayan Türkiye ve Yunanistan arasındaki en önemli ortak payda Ege Denizidir. Geçmişte yaşananlar, geçmişte kaldı. Artık barış istiyoruz, kaynaşmak istiyoruz” dedi.
Barış ve dostluğu inşa etmek için Ankara ve Atina"nın zorluk çekeceğini anlatan Abdül Batur, bunu ancak halklarla iç içe olan yerel yönetimlerin başarabileceğini belirterek, “Çünkü belediyeler halklarla sıcak temas içerisinde, halkların isteklerini daha fazla karşılayan bir yapıya sahip. Biz Türk belediye başkanları, karşı tarafla çok iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. 86 belediyeden oluşan birliğimiz bu konuda somut adımlar atmak istiyor. Özellikle ticaretin gelişmesi için Ticaret Odalarının birlikte hareket etmesini istiyoruz. Karşılıklı turizm hareketini geliştirmez istiyoruz. Adalardaki yerel yöneticilerle sürekli iletişim içerisinde olmak, birlik olmak istiyoruz. Her şeyiyle birbirine benzeyen iki halkı kaynaştırmak için birlikte çaba harcamamız gerektiğine inanıyoruz. Özellikle kısa süreli vize uygulamasının değiştirilmesinin Türk işadamlarının önünü açacağına ve ticareti daha da geliştireceğine inanıyoruz. Bunun için birlik olarak bu dönem çok daha aktif çalışacağız” diye konuştu.
Hem Sisam-Vathi Belediye Başkanı hem de Sisam-İkaria-Fourni Adaları Belediyeler Birliği Başkanı olduğunu belirten Philippos Petrouskas ise Kıyı Ege Belediyeler Birliği"nin Çanakkale"den Fethiye"ye kadar tüm Ege kıyılarını kapsadığını, kendisinin ise sadece üç adaya bağlı belediyeleri temsil ettiğini kaydederek, “Direkt İzmir-Atina uçak seferleri başladı. Bu seferler başladığı için kış aylarında daha sık bir araya gelebiliriz. Kışın toplanalım ve sorunlarımızı birlikte çözelim. Egeli belediye başkanları olarak istersek bu sorunları çözebiliriz” dedi. İlişkilerin geliştirilmesi ve kalıcı hale getirilmesi için sabit bir heyet kurulmasını öneren Petrouskas sözlerine şöyle devam etti: “Bu heyet sık sık bir araya elmemiz için programlar yapsın. Biz de sorunlarımıza ortak çözümler üretelim. Bu sorunları birlikte aşabileceğimize inanıyorum. Turizm, ticaret, spor, deprem, yangın, kısacası her yerde ve her şeyde birlikte olalım. Birbirimize yardım edelim. Her yıl karşılıklı birer şenlik yapalım. Dostluğumuzu kalıcı hale getirmek için çocuklarımızı karşılıklı olarak misafir edelim”
Sisam-İkaria-Fourni Belediyeler Birliği Petrouskas"ın sabit bir heyet kurulması önerisine sıcak baktıklarını vurgulayar Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, kış aylarında Kıyı Ege Belediyeler Birliğine bağlı tüm belediyeler ile Midilli, Sakız, Sisam, Kalimnos ve Kos adalarınıa bağlı belediyeleri kapsayacak şekilde İzmir veya Ayvalık"ta bir toplantı düzenleneceğini açıkladı.
Daha sonra konuşan Sisam Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Lymperis Alexandros ise sadece karşılıklı gidip gelmekle dostluk ve barışın kurulamayacağını vurgulayarak, “Karşılıklı adım atalım. Turizmi ve ticareti geliştirelim. Türkiye"den Yunanistan"a ithal ettiğimiz mallar gerçekten çok kaliteli. Türkiye"yi bu konuda kutluyoruz. Daha fazla mal almak istiyoruz” dedi. Sosyal ilişkilerde bir sorun olmadığını, ancak ticari ilişkilerde derin sorunlar yaşandığını vurgulayan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ise doğrudan ihracat yapılamamasının büyük engel teşkil ettiğin söyledi. Kuşadası"nın karşısındaki Sisam"a bir mal götürmek için çok uzun prosedürlerin işlediğini ve malın İzmir veya Çeşme üzerinden dolaştığını kaydeden Akdoğan, “ Bu sorunların çözümü uzun soluklu çaba gerektiriyor. Ahlbuki bizim açımızdan en kolay ticaret turizmdir. Ama bu konuda da Yunanlıların gelişinde sorun yok, Türklerin gidişinde sorun var. Bu sorun çözülebilirse karşılıklı çok ciddi bir turizm hareketi yaşanacaktır” şeklinde konuştu.