Kuzey Irak gezisine katılan heyette SİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şahin İlgi ve SİDER üyesi Kemal Karakaş bulunurken; 25 kişilik heyetle iş ve inceleme gezisinde bulunan Egeli işadamlarının Kuzey Irak"tan milyon doları aşan bayilik ve ortak yatırım anlaşmasıyla döndüğü öğrenildi. Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) ile İzmir İşadamları Derneği'nin (İZİAD)
organizasyonuyla 6-9 Ekim tarihlerinde gerçekleşen iş gezisinde Kuzey Irak'ın Süleymaniye, Kerkük ve Erbil kentlerinde inceleme yapan işadamlarının, çok farklı sektörlerde işbirliklerine imza attığı belirtildi.

SİDER Yönetim Kurulu Başkanı Şahin İlgi, yaptıkları gezi ile Kuzey Irak'la ilgili daha önceki tüm düşüncelerinin değiştiğini söyledi. İlgi, "Gittiğimiz her yerde çok sıcak ve samimi karşılandık. Türkiye'yi ve Türkleri çok seviyorlar. Bizi kendilerine çok yakın hissediyorlar. Kuzey Irak'ın ticaret ve yatırım potansiyeli çok büyük. Sökeli işadamları olarak bölgedeki işbirliği olanaklarını bundan sonra çok iyi değerlendireceğiz" dedi.
Geziyi değerlendiren SİDER Üyesi M. Kemal Karakaş ise; “Televizyonlardan izlediğimiz Kuzey Irak ile gezdiğimiz yer birbirine hiç benzemiyor. Sanıldığının aksine bize karşı çok büyük bir ilgi ve alaka gösterildi. Tabiri caizse el üstünde ağırlandık. Burada insanlar Ticari işbirliği yapmak için adeta birbirleriyle yarış halinde. İlk başlarda gidip, gitmemek hususunda çok kararsızdım. Şimdi ise ülkemizdeki medyanın dezenformasyonunun kurbanı olacaktım diye düşünüyorum. Kuzey Irak"ta Türkiye"nin 6 tane koleji ve bir de Işık Üniversitesi"nin olduğunu gelmesem nerden bilecektim” şeklinde konuştu.
ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu yaptığı değerlendirme açıklamasında, Kuzey Irak'ta yatırım açısından çok ciddi bir pazar olduğunu belirterek "Petrol gelirleri ile zenginleşen Irak pazarı, küresel kriz nedeniyle zor günler yaşayan Türk işletmeleri için can simidi oldu" dedi.

İZİAD Başkanı Özcan Terhan, gezinin beklediklerinden verimli geçtiğini ifade ederek, "Bu kadar çok iş bağlantısı yapacağımızı düşünmüyorduk. Ayakkabıdan gıdaya, tel çit üretiminden aydınlatmaya kadar birçok anlaşma yapıldı. Bölgede inşaat sektörü hızla gelişiyor. Yeni fırsatlar ortaya çıkıyor. 2-3 ay içinde tekrar Kuzey Irak'a gitmeyi planlıyoruz. İZİAD olarak işadamlarına bu Pazar konusunda rehberlik yapmaya hazırız" dedi.