Çocuğun psikilojisine olumlu ya da olumsuz etki edeceğini düşünmeden sorulan 'Anneni mi seviyorsun, babanı mı?' yada "beni mi çok seviyorsun öğretmenini mi? sorularının çocukları yalan söylemeye teşvik edebiliyor.
Bu tür soruların ileriki yaşamında çocuğu olumsuz etkileyeceğini belirten uzmanlar, "Çocukların vereceği cevap genelde, ikisini olur. Ancak ısrarla kimi daha çok seviyorsun denildiğinde çocuk duruma göre anneyi, babayı ya da öğretmeni diye cevaplar. Seçim yapmaya zorluyoruz. Bu çocukların yalan söylemesine neden oluyor. Annenin yanında anneyi, babanın yanında babayı, öğretmenin yanında öğretmeni sevdiğini söyleyerek yalan söylemeye başlıyor. Daha sonra çocuk bunun suçluluğunu yaşıyor. İkisini dediği zaman farklı bir baskı oluşturuluyor" dediler.
Anne ve babanın çocuğu yetiştirmede temel düşüncesinin “Şimdi ona ben bakıyorum, büyüyünce de o bana bakacak” şeklinde olduğunu kaydeden uzmanlar, "Anne- baba bu şekilde çocuğa bakar. Sağladığımız olanaklarla onu sevdiğimizi gösteririz. Durum öyle değil. Seviyoruz ama bu sevgiyi gösteremiyoruz. Hatalarına tahammül ederek, her yaptığını onaylıyorum anlamında değil. Önemli olan sensin, mesajı vererek, çocuklarımızı sevelim. Cebimizden para çaldıysa hırsız olacak diye bir şey yok. Bende de sorun var mı diye düşünelim? Çocuklarımıza sevgimizi gösterelim” dediler.