İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği imzasını taşıyan ''Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'' 25-31 Ekim tarihleri arasında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, batının, 11-13. yüzyıllar arasındaki Haçlı seferleri sırasında tanıyıp Avrupa'ya taşıdıkları ''ud'', tarih boyu değişmeyen merkezi İstanbul'un Avrupa Kültür Başkentliği yılında festivalde yer alacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmenliği imzasını taşıyan ''Yorgo Bacanos İstanbul Uluslararası Ud Festivali'' 25-31 Ekim'de Sepetçiler Kasrı'nda dünyanın önde gelen udilerini İstanbul'da ağırlayacak.

Atölye çalışmaları, seminerler, konserler ve resitallerle dopdolu festivalin tüm etkinlikleri ücretsiz olacak. Bir hafta süresince İstanbul'a farklı bir renk katacak festivalde dünyanın önde gelen udileri, bireysel veya gruplar halinde performanslar sergileyerek, hem birbirlerinin müziklerini izleyecek hem de birlikte müzik yapmak şansı bulacak. Ayrıca festival sürecinin yazılı ve görsel kayıtlarıyla ud sazının genç ve etüdyen kuşağı da bu büyük buluşmadan önemli bir kazanım elde edecek.

-FESTİVAL YORGO BACANOS ANISINA-

Festival, Osmanlı-Türk musiki geleneğinin İstanbul'dan yetiştirdiği ve Türkiye'nin Cumhuriyet dönemine de iz bırakmış büyük virtüözlerden biri olan Yorgo Bacanos'un anısına armağan edildi.

110. doğum yıl dönümünde adına armağan edilen festivalle bir kez daha anılacak Bacanos'un adı, yalnızca Türk müziğinde değil, udun temel çalgılarından biri olduğu Akdeniz havzası kültürleri ve Ortadoğu başta olmak üzere çok geniş bir kültür coğrafyasında efsane olarak kabul edildi.

-DÜNYANIN UDİSİ İSTANBUL'DA-

Joseph Tawadros, Prof. Dr. Münir Nurettin Beken, Omar Bashir, Periklis Tsoukalas, Tristan Driessens, Georgios Marinakis, Elia Khoury, Haig Yazdijian, Kyriakos Kalaitzidis, Naseer Shamma, Trio Qadmoyo gibi dış ülkelerden sanatçı ve gruplarla, Türkiye'den Prof. Mutlu Torun, Necati Çelik, Osman Nuri Özpekel, Yurdal Tokcan, Prof. Gülçin Yahya Kaçar, 3 Dem Ensemble, Burak Kaynarca, Feti Barut, Hakan Aydınlık, Murat Bağdatlı, Ferdi Koç, Metin Özden gibi ud sanatçıları festivalde konserler ve atölye çalışmaları yapacak.

Emir Değirmenli ve Mustafa Copcuoğlu ise ud yapım teknikleri hakkında atölye çalışmaları gerçekleştirecek.

Prof. Nevzad Atlığ, Prof. Dr. Haydar Sur, Muzaffer Şenduran, Dr. Savaş Barkçin ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Klasik Türk Müziği Yönetmeni Mehmet Güntekin, festival programında yer alan panel, konferans ve açık oturumlarda konuşmacı veya moderatör olarak yer alacak.