Ergenekon soruşturmasında emekli orgenerallerin de aralarında bulunduğu zanlılar için ikinci iddianame mahkemeye teslim edildi. 56 ismin yer aldığı iddianamede, 12 kişi "örgüt yöneticisi olmak"la suçlanıyor..

Ergenekon soruşturması kapsamında 2'nci iddianame hazırlanarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 1909 sayfadan oluşan iddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, emekli tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 12 sanık 'örgüt yönecisi olmak' ve 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmak' ile suçlandı. İddianamede 11 örgüt yöneticisi ile 3 örgüt üyesi toplam 14 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede 40 kişi örgüt üyesi olmakla, 4 kişi ise yardım yataklıkla suçlandı. Mahkemeye gönderilen ve 15 gün incelemesi yapılacak olan iddianame mahkemece kabul edilirse görülmekte olan Ergenekon Davası'yla birleştirilecek.

MAHKEME İNCELEYECEK
1909 sayfa olan iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ın onay vermesinin ardından UYAP üzerinden Ergenekon davasının görüldüğü 13. Ağır Ceza Mahkemesi 'ne gönderildi. Ergenekon davasının görüldüğü 13 Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame, yasa gereği 15 gün mahkeme heyeti tarafından incelenecek. Bu süre sonunda mahkeme iddianameyi Kabul edip etmediğini açıklayacak. Mahkemenin kabul kararını almasıyla yasal olarak dava açılmış sayılacak. İddianamede, emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli tuğgereal Leven Ersöz ve emekli albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 56 sanık yer alıyor. Paşaların yanı sıra iddianamede İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, ATO Başkanı Sinan Aygün ve üç muvazzaf teğmen de sanık. İddianamede emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon 'örgüt yöneticisi olmak', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik', 'devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak', 'devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı kaydetmek', 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından ve örgütün üst düzey yöneticileri olduklarından yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri suçlarla ilgili yargılanmaları istendi. Emekli tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli albay Hasan Atilla Uğur'un da aralarında bulunduğu 12 sanık örgüt yöneticiliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yıkmaya teşebbüsle suçlanıyor. Eruygur, Tolon , Ersöz ve Uğur ile diğer 8 sanık hakkında iddianamede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. İddianamede, üç örgüt üyesi için de ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

SABAH