BDP Genel Başkanı Demirtaş, artık hükümetin yasal adımlar atmasını beklemeyeceklerini ve bundan böyle bölgede iki dilli bir hayat yaşanacağını söyledi.

Baydemir ise kentin giriş ve çıkışlarına Kürtçe ve Türkçe tabelalar koyacaklarını açıkladı.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Meral Danış Beştaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Osman Baydemir ve ilçe belediye başkanlarıyla İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında İHD Diyarbakır şubesini ziyaret etti.

Demirtaş, burada yaptığı açıklamada, anadil meselesinin uzun süredir Türkiye"nin gündeminde olduğunu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın Meclis"te yaptığı konuşmada Kürtçe bir cümle de kullandığını belirterek, şöyle dedi: “İyi de etti. Meclis"te bakanların da Kürtçe konuşabileceği ve kıyametin kopmayacağını göstermesi açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Fakat konuşmasının tamamı çelişkilerle doludur. Sayın bakanın kendisi Emine Ayna"nın Kürtçe bilmemesi üzerinden politika yapmaya çalışıyor. Ben çok açık söylüyorum bu sayın Ayna"nın değil, kendisinin ve kendisinin temsil ettiği zihniyetin utancıdır. Bir Kürt"ün Türkiye"de Kürtçe konuşamaması o Kürt"ün suçu değildir. 80 yıldır o Kürt"ü asimile etmeye çalışan ve asimile eden sistemin kendi suçu ve utancıdır.”

Arınç özür dilemeli

Arınç"ın genel kurulda BDP"liler ve Kürtler Kürtçe bilmiyor diye eleştireceğine bunun için özür dilemesi gerektiğini söyleyen Demirtaş şöyle devam etti:

“Sayın Bülent Arınç samimiyse asimilasyona karşı da gerçekten duyarlı bir duruş ortaya koymak istiyorsa 80 yıllık asimilasyon politikalar nedeniyle özür dilemeye davet ediyoruz. Bu samimiyetin ölçüsüdür. Bu ülkede Türkçe için olimpiyatlar yapılacak, ama Kürtçe sadece bir davetiyeye yazıldı diye Büyükşehir Belediye Başkanı mahkeme ile belediye arasında mekik dokuyacak. Böyle bir aldatmaca olabilir mi? Türkçe için bütün çalışmalar yapılacak ama bu ülkenin asli unsurudur dediğimiz Kürt halkına bir davetiye çok görülecek. TRT 6 ile yetinin denilecek. Kürtçeyi Meclis"te ve okulda konuşmayın sokakta ve evinizde konuşun denilecek. Bu utanca imza atanları kınıyorum.”

Ana dilde tabela

BDP Genel Başkanı, bundan sonra esnafın alışveriş dili olarak anadilini kullanacağını, ticarethane isimlerinin anadillerinde koymalarını da istedi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: Markalar anadilde olmalı, menülere kadar 2 dilli olmalıdır. Tabelalar 2 dilli olmalıdır. Bunun önünde hiçbir yasal engel yoktur. Bunun için artık devletin yasal ve anayasal düzenleme yapmasını beklemeyeceğiz. Çünkü yaptıklarımızı hepsi meşrudur, haktır, hukuka da uygundur. İki dilli tabelalarımız olacak. Köy ve mezraların isimleri de iade edilsin diye arkadaşlarımız hazırlıklarını sürdürüyor. Yaşamın tüm alanlarında özellikle bu bölgede 2 dilli hayat olacaktır. Sayın Arınç, eğer samimiyse bu kampanyaya destek vermeli ve ben de Kürtçe kursuna gideceğim diye ilan etmelidir. Bölgenin tamamı 2 dilli olacak. Türkçe Kürtçe, Türkçe-Süryanice, Türkçe-Arapça, o bölgede hangi diller varsa biz o dilleri yaşatmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Bu en doğal ve meşru haktır.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de “Belediye meclisimizden aldığımız bir karar ile 97 yerleşim birimlerinde 2 dille tabela konulması kararı alındı. Valilik bunu veto etti. Mahkeme de yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şu anda 97 yerleşim biriminde 2 dille tabelalar var. Bu birlikte kullanma fiili bir durumdur. Günün ihtiyacı bunu gerekli kılıyor. Şu ana kadar tabelalar kaldırılmadı. Umut ederim kaldırılmaz. Kentin bütün giriş ve çıkışlarında gelen bütün konuklarımızı 2 dille karşılayacağız. Tabelaları büyük memnuniyet ile asacağız” diye cevapladı.
UYGULAMA VARİLLE BAŞLADI

Diyarbakır Sur Belediye Başkanlığı, üzerinde Kürtçe belediye isminin yazıldığı 750 çöp bidonunu yeni bağlanan köylere dağıttı. Bidonların üzerinde Kürtçe "ŞaredarÓya Sûrê"(Sur Belediyesi) yazıldı. (Vatan)