AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, “Son özerklik tartışmalarını, iki dil tartışmalarını, Türkiye"deki gerçek demokratikleşme sürecine, açık toplum arayışlarına suikast teşebbüsü olarak görüyorum” dedi. Çelik, Merkez Yürütme Kurulu toplantısı için parti genel merkezine gelişinde gazetecilerin "iki dil" tartışmalarına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:
“Türkiye demokratik bir toplumdur, her şey tartışılır. Bu tartışmaların hangi zamanlama ile gündeme getirildiği, nasıl sevk ve idare edildiği önemlidir. Maalesef Demokratik Toplum Kongresi, ona yakın duran siyasi parti, temel birtakım kavramları, demokratik kavramları Türkiye"deki demokratikleşmeyi yaralayacak, Türkiye"deki demokrasi sürecini sakatlayacak şekilde işlevselleştiriyor.
Özerkliğin olduğu, federasyonun olduğu ülkelerin farklı tarihsel koşulları var. Dünyada 76 ya da 78 tane federasyon ya da konfederasyon ile yönetilen ülkeden bahsediliyor. Bunların bir çoğunun kuruluşu da değişik federe devletlerin birleşmesiyle olmuş. Türkiye"de gerçekten demokrasi, diyalog isteyenler, bu özerklik tartışmasıyla, bu resmi dilin iki dil olması tartışmalarıyla demokratikleşmeye ve açık toplum düzenine karşı son derece zararlı bir pozisyon almış oluyorlar. Son özerklik tartışmalarını, resmi dilin iki dilli olması tartışmalarını, gerçek demokratikleşme sürecine, gerçek açık toplum arayışlarına suikast teşebbüsü olarak görüyorum.”
ABD"ye: Şantaj yapmaÇelik, “Ermeni soykırımı” iddilarıyla ilgili ABD Temsilciler Meclisi"ndeki gelişmelerin hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi: “Müttefikler arasında tarihi bazı meselelerin siyasi şantaj konusu yapılmaması gerekir. Eğer bunlar sürekli olarak siyasi şantaj konusu yapılırsa, o zaman müttefiklik ilişkisine gölge düşmüş olur. Aynı değerler uğruna dünyanın değişik yerlerinde tehlikelere göğüs gereceksiniz ama tarihi bir tartışma konusundan dolayı bu vizyonunuzu tıkayacaksınız, yaralayacaksınız. Bu doğru yaklaşım olmaz.”