Kıbrıs Rum kesimi dışişleri bakanı Markos Kipriyanu ile eski savunma bakanı ve üçü ordu mensubu 8 kişi, geçen temmuz ayında bir deniz üssüne düzenlenen patlamaya karışmaktan dolayı bugün Larnaka'da hakim karşısına çıkıyor.

AFP ajansı, Başsavcı Petros Kliridis'in 13 kişinin hayatını kaybettiği davayı bugün mahkeme önüne getireceğini, ayrıca iddianamenin de hazır olduğunu ve ilk duruşmannı büyük ihtimalel 23 Nisan'da başlayacağını kaydetti.

İddianamede, eski dışişleri bakanı Markos Kipriyanu, eski savunma bakanı Kostas Papakostas, eski Rum Ordu Komutanı Petros Çalikidis, Çalikidis'in Yardımcısı Savvas Argiru ve diğer yetkililer, "ihmalden ölüme sebebiyet verme ve adam öldürme" suçlamalarıyla ifade verecek.

Geçen yıl Limasol yakınlarındaki Evangelos Florakis üssünde meydana gelen patlamada 13 kişi ölmüş, Rum kesimine elektrik sağlayan santral tamamen tahrip olmuştu.

Savcının iddianamesinde her ne kadar Kipriyanu ve Papakostas gibi eski iki bakan suçlansa da, hükümetin hazırladığı raporda asıl sorumlunun Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas olduğu ileri sürülmüştü. Ancak Hristofyas ismi savcının hazırladığı iddianamede yer almadı.