Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında tansiyon bu toplantıda yükseldi. Yeni TTK'da öyle bir madde vardı ki Bakan Şimşek kalmasını, Ali Babacan ise değiştirilmesini istedi. Sonuçta kimin dediği oldu?

İşte o toplantının perde arkasını Sabah yazarı Süleyman Yaşar yazdı. Meğer gerginlik ortaklar cari hesabının değiştirilmesi üzerinde görüşülürken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu değişikliğe karşı çıkmasıyla başlamış. Bundan sonrasını Süleyman Yaşar şöyle anlatıyor:

Mehmet Şimşek, çok haklı olarak, "Yeni TTK'da düzenlen bu hüküm değiştirildiği takdirde, kayıt dışının ve kara para aklamanın önüne geçmenin mümkün olmadığını" belirtiyor.

Bunun üzerine Ali Babacan, TOBB'un istekleri doğrultusunda değişikliğin yapılmasında ısrar ediyor. Bu ısrar karşısında, iki bakan arasında tansiyon yükseliyor. Sonunda Babacan toplantının başkanı olarak isteklerinin yerine getirilmesini istiyor. Anlayacağınız Maliye'nin tasvip etmediği değişiklere gidilecek gibi görünüyor.

Şimdi hemen şu kritik soru akla geliyor: Hükümet yeni teşvik paketi açtı. Milyarlarca liralık ayni ve nakdi teşvik verilecek. "Eğer ortaklar cari hesabından şirketlerin hortumlanmasına izin verilirse, bu maliyeti kim ödeyecek?"
2001 krizinde bankaların, TTK'ya tabi şirketler kullanılarak hortumlandığını herkes biliyor. Bankalardan şirketlere krediler aktarıldı. Sonra şirket hortumlanarak krediler yok edildi. Bunun bedelini bu ülkenin vatandaşları işsiz kalarak, yoksullaşarak, 380 milyar lira olarak ödedi.

Yeniden böyle bir kapıyı açmak asla doğru olmaz. Başarılı bir siyasi performans gösteren Başbakan Yardımcısı Babacan, "Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun hukuki öngörülemezlik olduğunu" haklı olarak sık sık tekrarlar. İşte bu nedenle kayıt dışına yol açan ortaklar cari hesabının yeni TTK'da düzenlenen halinin değiştirilmesine kesinlikle izin vermemesi gerekiyor.