İhracatçıların ‘ihracatın hamisi’ olarak adlandırdığı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yeni görevindeki ilk icraatı, ihracatçıları vurdu. Çağlayan’ın talimatıyla ilk kez Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesindeki 3 ihracatçı birliğinin kapısına kilit vuruldu. Bakan Çağlayan, seçimden önce “Bir masa iki sandalyeden oluşan ihracatçı birlikleri var. Bunların kapanması gerekiyor” açıklaması yapmıştı. 
 
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan tebliğe göre Gaziantep’teki Güneydoğu Anadolu Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Giresun’daki Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Antalya’daki Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği kapatıldı. Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği ise Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesine katıldı. 
Tebliğ ile Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin unvanı “Antalya İhracatçılar Birliği” olarak değiştirildi. Böylelikle, 2010’da yaklaşık 900 milyon dolarlık ihracatın yapıldığı Antalya’da faaliyet gösteren sektörel ihracatçı birliği kalmadı. 
 
‘Haber bile vermediler’ Kapatılan Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin Başkanı Azize Kalkavan, kapatma kararının yanlış olduğunu belirterek, “Birliğimizin kapatılacağı bize bildirilmedi. Ben de Resmi Gazete’de öğrendim. Etik olarak bize haber verilmesi gerekirdi” dedi. 
180 üyeli birliklerinin geçen yıl 98 milyon dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Kalkavan, “Bundan sonra Antalya’daki birçok ihracatçı sektör, birlik içinde nasıl temsil edilecek? Kendine birlikte söz hakkı tanınmayan sektörler ve firmalar başka bölgelerdeki birliklere kayacaklar. Bu da sektörlerin ihracatının bölgelere dağılımı konusunda karışıklığa neden olacak” diye konuştu. 
 
TİM: Mali yapıları ve ihracatları çok zayıftı Birliklerin kapatılma gerekçesinin bozuk mali yapıları ve ihracattaki düşük performansları olduğunu dile getiren TİM İcra Komitesi Başkanvekili Adnan Ersoy Ulubaş, “Bu birliklerin ne üyesi ne de doğru düzgün yönetimleri vardı. İhracatları da genele göre çok düşüktü. Biz zaten 1 yıldır bunların kapatılmasını tartışıyorduk” dedi. Ulubaş, önümüzdeki birkaç yıl içinde başka birliğin kapatılmayacağını, öte yandan yakın zamanda savunma sanayii ve yazılım alanında iki yeni ihracatçı birliği kurulacağını söyledi.