İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar’ın, “23. Vergi Haftası” kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri’ne yaptığı ziyarette konuşan Türkmenoğlu, “SSK işveren payında yapılan 5 puanlık indirim mükelleflerin SSK primlerini düzenli ödemeleri konusunda ekstra itici güç oldu. Bu sayede Türkiye genelinde, SSK prim tahsilatı, vergi tahsilatının yüzde 10 civarında üzerine çıktı. Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere de vergide yüzde 3-5 arasında bir indirim yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Vergisini düzenli ödemeyen mükelleflere 4-5 yıllık süreçlerde yeni yapılandırma şansı verildiğine işaret eden Türkmenoğlu şöyle konuştu; “Vergisini düzenli ödemeyenlere belli zamanlarda ödeme kolaylığı yapılıyorsa, ödeyene de vergi indirimi gibi bir düzenleme getirilebilir. Bu sayede firmalar vergilerini düzenli ödemeye teşvik edilmiş olur. Vergisini düzenli ödeyen mükellefe vergi indirimi geldiği takdirde uzun vadede hem mükellefler, hem de Türkiye kazanacaktır.”
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar ise, “Vergi indirimi konusunda karne çalışması yapılabilir” diyerek Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir çalışma başlattığını ve bu çalışmanın uygulanabileceğini belirtti. Acar, “Karne uygulaması radikal bir değişim. Bu tasarının uygulanması için biraz zamana ihtiyaç duyulacaktır. Amacımız maliyeti azaltıp zamandan da tasarruf etmektir. Şu anda uygulamadaki en radikal değişim elektronik defter uygulamasıdır. Elektronik portaldaki elektronik defter uygulaması sayesinde uluslararası muhasebe standartlarına kademeli olarak geçilmesi planlanıyor” dedi.
KDV İADELERİNDE HIZLI HAREKET EDİYORUZ
Ege İhracatçı Birlikleri ile İzmir Vergi Dairesi arasında uzun yıllardır süren periyodik çözüm odaklı toplantıların Türkiye’ye örnek bir model olduğunu belirten İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, “Ege İhracatçı Birlikleri’ne geldiğimiz zaman evimize gelmiş gibi oluyoruz. Sizlerin ihracata koyduğunuz katkı ve önem azımsanamayacak kadar çok. İşbirliğimizin artarak devam edeceğini garanti ediyoruz” dedi.
İhracatçılara KDV iadesini en hızlı yapacak şekilde hareket ettiklerini belirten İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar şöyle konuştu; “2010 yılında İzmir’de 1713 mükellefe, 12 bin 688 dönem sayısında, 569 milyon 787 bin 632 TL KDV iadesi yaptık. 2011 yılında ise, 2 bin 573 mükellefe 17 bin 433 dönem sayısında, 1 milyar 388 milyon 356 bin 379 TL iade gerçekleştirdik, bekleyen dosya sayısı 5 bin 2’ye bekleyen iade tutarı ise 198 milyon 324 bin liraya geriledi.”