Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Ege İhracatçı Birliklerinin organizasyonu ile Aydın Ticaret Borsası Toplantı salonunda Bilgilendirme Semineri ve Dış Ticaret Müsteşarlığı 11."nci Dış Ticaret Haftası İl İhracat Özel Ödül töreni yapıldı. Törene Aydın Valisi Mustafa Malay, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, CHP Aydın Milletvekilleri Özlem Çerçioğlu, Fatih Atay, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Şükrü Boylu, Aydınlı sanayici ve işadamlarının katıldı.
Açılış konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, dünya pazarlarına da yaşanan sıkıntılardan Türkiye"yi hasara uğratmadan yeni iş ve pazarlar bulunmasının gerekliliğine dikkat çekerek “İhracatçılarımızın sıkıntıları hepimizin malumudur. Şu anda dünyada yaşanan krizi fırsata dönüştürerek yeni zeminler hazırlanması halinde Türkiye"nin olumsuz görünen bu durumu avantaja çevirebileceği inancındayım” dedi.
Vali Mustafa Malay"da konuşmasında ülkenin ekonomik anlamda gelişebilmesi için ihracatın önemine dikkat çekerek, “Türkiye tarıma dayalı sanayisini geliştirmeli. Türkiye kaynakları itibari ile dünyanın zengin ülkeleri arasında. Ama zenginliklerimizi işleyip satamıyorduk. 1980 yılından sonra ihracatta önemli adımlar atamaya başladık. Dünyanın en zengin mermer yatakları bizde ama parayı İtalyanlar kazanıyor. Çünkü biz iyi işleyemiyoruz. Aydınımızın zeytinyağı çok önemli ama ucuza satıyoruz. İhracat politikamızda tarım ve sanayi ürünlerini birbirinden ayırmadan eş güdün içerisinde çalışmalıyız” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından “Komşu ve Çevre Ülkelerle Ticari İlişkiler ve İş İmkanları” bilgilendirme seminerine geçildi. Bilgilendirme seminerinde Hamburg Ticaret Ateşesi Çağrı Köseyener, Roma Ticaret Müşaviri Salih Ahmet Üstten, Prof.Dr Özcan Güven, Dış Ticaret Müsteşarlığı görevlileri Aylin Bebekoğlu ve Hüsamettin Kılıçkaya katılımcılara dış ticaret mevzuatı ve ihracatla ilgili önemli konu başlıkları hakkında bilgiler verdiler.
Bilgilendirme seminerinin ardından yapılan ödül töreninde Aydın, Manisa, Muğla ve Denizli şehirlerinde ihracat ile uğraşan firma temsilcilerine İl İhracat Özel ödülleri Vali Malay, Belediye Başkanı İlhami Ortekin ve protokol üyeleri tarafından verildi. Törende ödül alan firmalar arasında Aydın"dan Jantsa Jant firması adına yönetim kurulu başkanı Şefik Çerçioğlu, Söktaş Tekstil firması adına Ticaret Müdürü Zeynel Demirel, Beyko Konfeksiyon İs ve Dış Ticaret Firması adına Muhasebe Müdürü Sencer Karan ödüllerini aldılar. Ödül töreninde Denizli, Manisa ve Muğla"da faaliyet gösteren 9 firma daha ödüle layık görüldü. Ödül töreni sonunda protokol, katılımcılar ve ödün alan firma temsilcileri hep birlikte toplu olarak fotoğraf çektirdiler.