Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, iş adamlarının havaalanlarında ''korkulu rüyası'' haline gelen vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı uygulamasının ''tarih olmasından'' büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Türkmenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, işadamlarının yurt dışı seyahatleri için gümrük kapılarına geldiğinde, polisin, ''Vergi borcunuz nedeniyle yurt dışına çıkış yasağınız var, çıkamazsınız'' şeklindeki sözüyle havaalanından ''boynu bükük, morali bozuk'' bir şekilde evinin yolunu tuttuklarını, 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılan referandum sonucu değişen Anayasa'nın 23. Maddesi sayesinde bu utançtan kurtulduklarını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığının, İçişleri Bakanlığı'na 8 Ekim Cuma günü gönderdiği yazıda, vergi borcu nedeniyle vergi daireleri tarafından hakkında yurt dışına çıkma yasağı konulan iş adamlarının yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırıldığını anlatan Türkmenoğlu, bu sayede, kişilerin ya da vergi dairelerinin ayrı ayrı yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için başvuru yapmasına da gerek kalmadığını, Gelir İdaresi Başkanlığının bu yazısının 80 bine yakın iş adamına rahat bir nefes aldırdığını ifade etti.

Türkmenoğlu, şöyle devam etti:

''Ege İhracatçı Birlikleri olarak İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile yaptığımız toplantılarda vergi borcu nedeniyle yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması gereğini dillendiriyorduk. Bu talebimiz son yapılan anayasa değişikliği paketine konulmuştu. Referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle bu yasak ortadan kalkmış oldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda Anayasa'nın kanunlardan üstün olduğu yaklaşımı ile kanun değişikliğini beklemeden İçişleri Bakanlığına gönderdiği yazı ile iş adamlarının yurt dışına çıkış yasaklarının kaldırıldığını bildirdi. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığını çağdaş, hızlı ve duyarlı tavrı nedeniyle kutluyor, ihracat dünyası adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu sonucun alınması için gayret gösteren Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan, TİM Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi'ye de şükranlarımızı sunuyoruz.''

A.A.