Adapazarı'nda bel fıtığı ameliyatı olduktan 4 gün sonra ağrıları artınca taburcu edildiği Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yeniden yatırılan 2 çocuk annesi, 42 yaşındaki Hatice Mercan, ameliyat bölgesinde oluşan iltihaplanma nedeniyle pansuman yapılırken kustuktan hemen sonra öldü.

Yakınları olayda ihmal olduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulunacaklarını belirtirken hastane yetkilileri ile ölümün nefes borusuna kaçan kusmuktan kaynaklanan zehirlenmenin neden olduğunu söyledi.

Adapazarı’nda oturan 2 çocuk annnesi Hatice Mercan, 2 hafta önce Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bel fıtığından ameliyat oldu. 4ü'ncü gün taburcu olan kadının ameliyat bölgesinde iltihaplanma olunca yakınları yeniden hastaneye getirdi. Burada genç kadının ameliyat bölgesi temizlenirken iddialara göre kusmaya başladı. Mercan'ın çıkardıklarından bir bölümünün nefes borusuna kaçtığı belirlenince kadın hemen yoğun bakım servisine alındı. Ancak yapılan tüm müdahalere rağmen Hatice Mercan kurtarılamadı.


Yakınları şok olurken Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine kadının cenazesi ölüm sebebinin incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilmesine karar verildi. Hatice Mercan’ın yeğeni Şahin Mercan, hastane bahçesinde gazetecilere ölümde hastanenin ihmali olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:

"Bize yaptıkları iğneden sonra fenalaştığını söylediler. Bundan sonra bize hiçbir haber vermediler. Daha sonra karşımıza çıkıp öldüğünü söylediler. İnsan hayatı bu kadar kolay mı? Sağlık Bakanlığı bunu görsün, duysun. İnsanların sağlığı ile nasıl oynanıyor bunu görsünler."

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Osman Nuri Dilek ise hastanın kustuklarının bölümünün nefes borusuna kaçması sonrasında öldüğünü söyledi. Prof.Dr. Dilek, şunları söyledi:

"Hastamız yaklaşık 17 gün önce bel fıtığından ameliyat edildi. 3'üncü gün tedavi edilmis Daha sonra taburcu edilerek evine gönderildi. Bir süre sonra ameliyatın olduğu bölgede akıntı olduğu için tedavi amacı ile hastanemize geldi. Burada kendisine 5-6 gün süre ile tedavi uygulanarak akıntının olduğu bölüm pansuman yapıldı. Tedavisi devam ederken hasta yatağında yattığı esnada kusmaya başladı. Bu kusma esnasında istifranın bir kısmını içine çekince istifrası nefes borusuna kaçınca zehirlendi. Akciğere kusmuk gelmesi ölümcül olması nedeniyle hemen yoğun bakım servisine aldık. İki gün burada kaldı ama kurtaramadık."

BAKANLIKTAN SORUŞTURMA

Bakanlık, inceleme soruşturmalar sonucunda ihmal ve kusuru tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacağını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, medyada ”Pansuman yapılırken kusarak öldü” başlığıyla yer alan haberlerin yakından takip edildiği belirtildi.