TSK'nın milyon dolarlık uçak, tank, helikopterler alım ihalelerini artık generaller değil Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan sivil bürokrat yapacak:

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Müsteşarlığı'nın teşkilat şeması yeniden yapılandırıldı. Bugüne kadar milyarlarca dolarlık alım gerçekleştiren ve başında korgeneral rütbeli asker bürokratın bulunduğu MSB Müsteşarlığı'nın yüksek bütçeli satın alımları, başında sivil bir bürokrat olan Murad Bayar'ın bulunduğu Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yapılacak.

UÇAK VE TANKLARI ALACAK
MSB mevzuatının teşkilat yapısında gerçekleştirilen değişikliğe göre, TSK'nin uçak, tank, helikopter gibi silah ihtiyaçlarına ilişkin alımlar, sivil bürokrat tarafından yönetilen Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından üstlenilecek. Daha önce bu görevi, MSB Müsteşarlığı'na bağlı İç ve Dış Tedarik Daire Başkanlıkları yürütüyordu. MSB'nin bugünden itibaren geçerli olacak yeni teşkilat yapısı uyarınca, İç Tedarik ve Dış Tedarik Daire Başkanlıkları kaldırıldı. Dış Tedarik Daire Başkanlığı'nın adı 'Modernizasyon Mal ve Hizmet Tedarik Daire Başkanlığı' olurken, İç Tedarik Daire Başkanlığı da, 'Cari Mal ve Hizmet Tedarik Dairesi' adını aldı.

PROJELERİ DEVRETTİ
Adı değiştirilen Dış Tedarik Daire Başkanlığı, özellikle Yabancı Askeri Satışlar yöntemiyle, ABD'den alınan silah sistemlerinin koordinasyonunu yürütmekle görevliydi. Devam eden 30 adet 'F-16 Blok-50 savaş uçağı' projesi Dış Tedarik Daire Başkanlığı tarafından başlatıldı ama projeyi yürütme görevi, SSM'ye verildi. 'Taktik tekerlekli araç ve tank taşıyıcı araç' projesi de yine bu müsteşarlığa devredilmişti. MSB'nin Dış Tedarik Daire Başkanlığı, son yıllarda silah ve teçhizat alımından çekilirken, bu yetkisini fiilen Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na verdi. MSB'nin böyle bir yöntem izlemesinde, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndaki yetişmiş personel sayısının fazla olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Dış Tedarik Daire Başkanlığı'nın, halen iki ayrı ihale ilanı bulunuyor. Bunlardan birincisi GPS Alıcısı ihalesi diğeri ise 6 adet B - 200 uçağı modernizasyonu. MSB teşkilat yapısında değişikliğe giderken 'Müsteşar Adli İşler Yardımcılığı' ve 'Merkez Dairesi Başkanlığı' isminde iki yeni birim kuruldu.

1980'DEN BERİ ALIYORDU
MSB Dış Tedarik Daire Başkanlığı, 1980'lerin sonunda Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmeye başlayan, F-16 alımlarını başlattı. Bünyesinde o dönemde F - 16 Dairesi kuran Dış Tedarik Başkanlığı, 2000'lerin başına kadar Türk Donanması ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan ana platformların hemen hepsinin alımını gerçekleştirdi. Deniz Kuvvetleri'nin Gür ve Ay sınıfı deniz platformları da Dış Tedarik Başkanlığı'nca alındı. Amerikan Hükümeti'nin Türk ordusuna yaptığı hibe ve yardımlarla kredili satışların hukuki prosedürleriyle, mali ödemeleri de Başkanlık'ca yerine getirildi. MSB Dış Tedarik Başkanlığı, en fazla yerli katkıyı alarak, kendi endüstriyel savunma sanayini kurma politikası doğrultusunda, 2002'den beri adım adım doğrudan tek kaynak alım yapma metodunu azaltmaya başlamıştı. (Akşam)