Hükümet, kamu ihalelerinde iptal davaları nedeniyle devletin zarara uğradığı gerekçesiyle Kamu İhale Kanunu'nda değişikliğe gitme kararı aldı. İhale ve ilan süresinin kısaltılmasını öngören düzenleme ile ihalelerin iptali de zorlaşıyor. Devletin uğradığı zarar artık kamu ihalelerini gelişigüzel şikayet eden şirketlerden tanzim edilecek.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 8 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, sözlerine, "Hafta sonunda hayatlarını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Bu üzüldüğümüz bir konu ama öbür taraftan hayat devam ediyor" diyerek başladı.

Turkcell 1. Lig'de şampiyon olan Galatasaray'ı da kutlayan Çiçek, "Galatasaray'ın da bir başarısı var. Hem Galatasaray takımını hem Galatasaray camiasını tebrik ediyoruz. İnşallah başarıları Türkiye'de de, Avrupa'da da devam eder" diye konuştu.
Toplantıda Türkiye Denetim Standartları ve Kamu Denetim Kurumu Kanun Tasarısı'nın imzaya açıldığını açıklayan Çiçek, tasarının AB ile müzakere başlıklarından birisi olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin dışa açık bir ekonomik faaliyet sürdürdüğünü dile getiren Çiçek, ekonomik raporların ve denetimlerin güvenilirliliğinin fevkalade önemli olduğunu söyledi. Çiçek, bu denetimlerin hem iç hem dış kamuoyuna güven verecek şekilde şeffaf ve güvenilir, dünya standartlarında olması gerektiğinin altını çizdi.

KAMU İHALE KANUNU DEĞİŞİYOR
Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda Kamu İhale Kanunu Tasarısı'nın da imzaya açıldığını bildirdi. Kamu İhale Kanunu'nun zaman zaman değişikliğe uğradığını belirten Çiçek, her süreçte karşılaşılan bazı sıkıntıların ve zorlukların yeni düzenlemeleri zorunlu kıldığını kaydetti. "Hem sağlıklı, güvenilir İhale Kanunu'na ihtiyaç var hem de işlerin uzamaması gerekmektedir" diyen Çiçek, ihale sürecini uzatmamak için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Çiçek, bazı ihalelerin yargıya götürülmesi nedeniyle yargı kararları dikkate alınarak bu kanunun yeni baştan düzenlendiğini vurguladı. Çiçek, tasarıya ilişkin şu bilgileri verdi:

"Düzenleme ile ihale ve ilan süreleri kısalacak. Bir kısım kuruluşlar ihaleyi kaybettikten sonra haklı olsun ya da olmasın gelişigüzel şikayetleri Kamu İhale Kurumu'na götürmekte, böylece hem o hizmetin süresi uzamaktadır, yatırımın başlaması gecikmekte, hem de fiyat artışları nedeniyle devlet zarara girmektedir. Bu şikayetleri önleyecek ve süreci hızlandıracak düzenlemeler getirilmiştir. Ayrıca Kamu İhale Kurumu, şikayet edilen hususları dikkate alarak değerlendirme yapacaktır. Sağlık ve güvenlik konularında ihale kanunu kapsamı dışında alımlar yapılabilecektir."

Çiçek, toplantıda ayrıca toprak varlığının korunabilmesi için Türkiye'de tarım alanında önemli değişikliklere imkan veren Toprak Koruma Kanunu'nun kapsamlı bir şekilde görüşüldüğünü açıkladı.

TERÖRLE MÜCADELE
Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, "İran, PKK'nın bir başka koluna karşı mücadele vermekte. Ortak bir çalışma, girişim söz konusu mu?" yönündeki bir soru üzerine, terörle mücadelenin Türkiye'nin gündeminde olduğunu ve terörün bu coğrafyadaki en önemli mesele olduğunu kaydetti. Terörle mücadelenin her zaman MGK'nın değişmez gündem maddesi olduğuna işaret eden Çiçek, konunun Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda da ele alındığını hatırlattı. Bu konuyu göz ardı etmediklerini ve gündemde tuttuklarını belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla da alınmış tedbirleri yeterli görmedik. Alınması gereken tedbirler varsa da bunları almaya çalışıyoruz. Türkiye, gerçekten son zamanlarda hiç görülmedik tarzda terörle mücadele konusunda önemli başarılar elde etmiştir. Bu noktadaki kararlılığını da sürdürmektedir. Bu iş nereye kadar gidiyorsa oraya kadar gitme noktasında, her defasında hem biz hem ilgili makamlar açıklamalarda bulunmuşlardır.

Dolayısıyla şu an, sizin tarafınızdan bilinse de bilinmese de çok yönlü olarak terörle mücadelekonusunda Türkiye'nin devlet ve hükümet olarak yaptığımız çalışmalar var. Bunların bir kısmı size aksediyor, bir kısmı da aksetmiyor. Dolayısıyla başta komşu ülkeler olmak üzere terörle mücadele konusunda işbirliği yapılabilecek kim varsa, kimler varsa bu konuda işbirliği yapmaya çalışıyoruz.

Elde ettiğimiz her bilgiyi, her bulguyu değerlendirmeye, bunun terörle mücadelede olumlu bir katkı sağlaması için elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere bütün güvenlik birimlerimiz hem operasyonel anlamda bu mücadeleyi sürdürür, hem de başka türlü çabaları da terörle mücadelede sürdürüyoruz. Bugün Türkiye bu manada tabiatıyla üzücü olaylar yaşıyor zaman zaman. Askerlerimiz, polislerimiz, güvenlik birimlerimiz şehitler veriyor. Buna da gerçekten üzülüyoruz.

Ama şunu biz hiçbir zaman söylemedik. Terörle mücadele bir günlük bir iş değil. Bir tek tedbirle sonuçlanacak bir iş de değil. Devamlılık isteyen bir konudur. Kararlılık isteyen bir konudur. Dünyanın en zor işini yapıyoruz. Maalesef uluslararası camiada yeterli işbirliğinin olmadığını geçmişte söyledik. Ama Türkiye son zamanlarda geçmişe kıyasla bu manada önemli işbirliği imkanlarını da bulabilmektedir. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz."