Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek"in, “Türkiye"nin belirli bir bölgesinde DTP"den başka parti kalmadı. Iğdır"ı da aldılar, yani Ermenistan sınırındalar” sözlerini, “Bu ülke hepimizin. Burada ayrımcılığa müsaade etmemiz mümkün değil. Yani "Şu sınıra dayanmış". Ne demek bu? Bir şehrin belediyesini almış diye kalkıp böyle bir değerlendirmeyi yapmak, bana göre doğru değil” diye eleştirdi.
AKP"nin de Kars"ı ve Ardahan"ı aldığını kaydeden Erdoğan, “Bunu nasıl yorumlayacaksınız? Bunlar sınır iller değil mi? Bu yaklaşım tarzı hoş değil. AKP Gaziantep"i, Hatay"ı aldı. Bunlar da sınır illerimiz. "Sınıra dayandı"... Böyle bir şey olmaz. Burada olsa olsa, bireysel bir yorum farklılığı olabilir. Ben tabi dinlemedim. Ama bu "dayandı" ifadesi falan, sanmıyorum, kendilerinden böyle bir şey çıkmaz. Olayı sadece bir ilde görmek yanlış olur. Geneline bakmak ve bunun üzerinden değerlendirmek gerekir” dedi.

"Yüzde 10 öndeyiz"
Erdoğan, dün İngiltere"ye gitmeden önce Esenboğa Havalimanı"nda, Çiçek"in sözlerini anımsatarak, “Kürt sorununun çözümü yönünde bir politika değişikliği olacak mı?” diye soran gazeteciye, şu yanıtı verdi:
“Siz herhalde seçim neticelerini tam manasıyla masaya yatırma fırsatı bulamadınız. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde il genel meclisinde yüzde 34 seviyesinde oy aldığımızı, DTP"nin ise yüzde 24 oy aldığını göreceksiniz. İki parti arasında 10 puanlık fark var. Her iki bölgenin de birincisi AKP"dir. Bunu görmenizi isterim. Belediyeler noktasında doğrudur. Barış içinde yarıştık ve Güneydoğu"da alınan bu neticeyle ilgili değerlendirmeleri yapıyoruz. Ondan sonra atılması gereken adım neyse, bunların üzerine de gideceğiz.”"

"Politikamız bu değil"
AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün de, ANKA"ya yaptığı açıklamada Çiçek"in sözlerinin vatandaşı rencide ettiğini ve düzeltmesi gerektiğini belirterek, “Bunlar haksız ve yanlış şeyler. DTP"ye oy verenlerin hiçbiri Cemil Bey"in söylediği saiklerle oy vermedi. Görüşü, partimizin politikalarını yansıtmıyor” dedi.

CHP: Ayrımcılık
CHP"nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi milletvekilleri, Çiçek"in sözlerini şöyle değerlendirdi:
Yaşar Ağyüz (Gaziantep): Uygulanan ekonomik, sosyal politikalar bahsedilen bölgelerin sorunlarının çözümüne yönelik olmayıp lafta kalınca, insanlar elbette ki kendilerini temsil eden o partiye yönelecekler. Çiçek"in kendi partisinin uyguladığı politikaların yanlışlığına bakması lazım.
Akif Ekici (Gaziantep): Hoş değil, bu insanlar da ülkemizin insanları. İnsanları ayırmak olmaz.
Şevket Köse (Adıyaman): DTP"den başka parti yok demek yanlış. Demek ki siz o seçmeni anlamamışsınız, duygu ve düşüncelerine değer vermemişsiniz.
Ensar Öğüt (Ardahan): Şu parti bu parti diye ayrımcılık yapıyor, "Ermenistan düşmanımızdır" deyip strateji belirlemek istiyor. Bir başkası konuşabilir ama bir Başbakan Yardımcısı bunu söyleyemez.
Erol Tınastepe (Erzincan): Buradaki politikalarımızı gözden geçirmek gerekiyor. Çiçek"in öyle ağır ithamda bulunması çok yanlış.

MİLLİYET