Beslenme Uzmanı Funda Esin Fakılı, yaz sıcaklarından dolayı oruç tutanların normalden çok daha fazla su kaybına uğradığını söyledi. İftarda bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini belirter Fakılı, "Havaların bu denli sıcak olması oruç tutanlarda aşırı derecede su kaybına yol açmaktadır. Bu durum özellikle çalışan bireylerde daha fazla görülmektedir. Böyle olunca insanlar iftarda birden bire suya yükleniyor ve bünyeyi haddinden fazla yoruyor Alınması gereken gıdayı alamadan mide suyla doluyor. Bu olumsuzluğu engellemek için iftarı bir iki bardak suyla geçiştirmekte fayda var" dedi.

'AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ'

İftarda ve sahurda ağır yemekler yenilmemesi gerektiğini vurgulayan Funda Esin Fakılı, "Özellikle bizim kültürümüzde iftar sofraları besin bakımından çok kalabalık ve ağır gıdalardan oluşuyor. Bu durum uzun süre aç kalan bir bünye için çok ağır sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca yağ oranı yüksek kızartma türü yemeklerden de uzak durulmalı, daha sade ve mideyi yormayan besinler tercih edilmeli" diye konuştu.

İftarda yemeğe çok yağlı olmayan hafif bir çorba ile başlamanın da son derece önemli olduğunun altını çizen Fakılı, çorbadan sonra mideyi zorlamamak adına salata tüketilmesi ve bir süre dinlenmenin ardından ana yemeğe geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Fakılı, "İftardan sonra içilecek bir iki bardak çay mideyi rahatlatmak adına çok önemli. Tatlı olarak ise ağır şerbetli tatlılar yerine daha hafif ve besleyici olan güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlıların tüketilmesini gereklidir" önerisinde bulundu.

'SAHURDA KAHVALTI ÜRÜNLERİ ŞART'

Sahurun uzun bir ramazan günü için çok önemli ve gerekli olduğunu anlatan Fakılı, "Sahur bu gibi uzun ramazan günlerinde ilk öğün olmasının dışından çok önemli ve oldukça gereklidir. Gün içerisinde tutulan orucun insanları zorlamaması için mutlaka sahur yapılmalı. Sahurda özellikle protein değeri yüksek olan yumurta ve süt ürünleri tüketilebilir. Kuru baklagillerin tüketilmesinde de fayda var. Ayrıca susatmayan kahvaltılıklar ve kavun, karpuz gibi meyveler de tercih edilmeli, aynı şekilde iftarda olduğu gibi sahurda da ağır besinlerden kaçınılmalıdır" diye konuştu.