Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirildiği öne sürülen Balyoz Planı'nın ek belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında aralarında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul'un da bulunduğu 9 üst düzey komutandan Org. Balanlı dışındakilerin ifadeleri alındı. Savcılıkça sorgulanan muvazzaf askerler serbest bırakıldı.
 
Soruşturma kapsamında Albay Hakan Büyük'ün de aralarında bulunduğu 6 subay tutuklanmıştı.
 
GÖLCÜK'TE ELE GEÇİRİLEN BELGELER
 
Bu arada Gölcük Donanma Komutanlığında yapılan aramada ele geçirilen belgelerden birinde, ''Amirallere suikast girişimi'' iddiasına ilişkin adı geçtiği öne sürülen Kurmay Albay Ümit Metin, sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
 
TARİHİ TESADÜF
 
Üst düzey muvazzaf askerlerin, Türkiye'de askeri darbelerin yolunu açtığı kabul edilen, cumhuriyet tarihinin ilk askeri darbesi olan 27 Mayıs'ın 51. yıldönümünde ifadeye çağrılması tarihi bir tesadüf olarak dikkat çekiyor.
 
27 Mayıs 1960'ta, üçüncü kez halkın oylarıyla iktidara gelmiş olan Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti hükümetine karşı TSK içindeki bir grup subayın emir komuta zinciri dışında gerçekleştirdiği askeri darbe gerçekleşmişti. Darbeden sonra darbeyi planlayan ve icra eden 37 düşük rütbeli subay ve Emekli Orgeneral, Cemal Gürsel'in oluşturduğu Millî Birlik Komitesi ülke yönetimini üstlenmişti. Komite'nin kurdurduğu Yüksek Adalet Divanı darbenin ardından tutuklanan Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes dahil 15 kişiyi ölüm, 32 kişiyi de ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındaki sanıkların cezaları ömür boyu hapse çevrilmiş, bu üç isim ise 16 Eylül 1961'de İmralı Adası'nda asılarak idam edilmişlerdi. (Habertürk)