Elazığ'da yaşayan 12 yaşındaki Serkan Polat'a doğduktan kısa bir süre sonra idrar yolunun olmaması anlamına gelen 'Extrofia vizikalis' teşhisi kondu. İdrarını yapamayan küçük çocuk 12 kez operasyon geçirdi, ancak sağlığına kavuşamadı. Serkan'a son olarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ağız içi dokusundan idrar yolu yapıldı.

İKİ HAFTA SONRA İDRARINI YAPABİLECEK
Operasyonu gerçekleştiren Üroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Selçuk Polat'ın idrarını daha önce idrar torbasının altından ve kasıklarının alt bölgesinden yaptığını anlattı. Serkan'ın bundan sonra idrarını normal insanlar gibi yapabileceğini belirten Yücel, "Türkiye'de yapılan idrar yolları tekniğini ?modifiye' edilmiş hale getirdik. Ağız içinden alınan dokuyu, 4 saat süren bir ameliyat ile idrar yoluna yerleştirdik. Serkan, cerrahiden sonraki gün rahatlıkla yemeğini yedi ve gezebildi. İki hafta sonra normal yollarla idrarını yapabilecek" dedi.

20 HASTAYA AYNI YÖNTEM UYGULANDI
İdrar yolunun daha önce ciltten alınan deri parçalarıyla yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Yücel, "Ciltten alınan deriler, idrar ile temas ettiğinde iyi sonuçlar alamıyorduk. Yaş ilerledikçe bu derilerde kıl çıkıyordu. İdrar yolunun içinde kıl ve taşlaşmalar meydana geliyor ve doku açılabiliyordu. Ağız içi dokusunun ise daha korunaklı bir yapısı ve zarı var. Alınan dokuyu yama şeklinde idrar yoluna yerleştiriyoruz ve oldukça iyi yanıtlar alıyoruz. Bu şekilde 20 hastaya idrar yolu yaptık. Serkan'a idrar yolu yapmasaydık ergenlik döneminde ciddi sıkıntılar yaşardı" diye konuştu.

SAĞLIĞIMA KAVUŞTUĞUM İÇİN MUTLUYUM
Elazığ 17 Kasım İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Serkan Polat ise geçirdiği ameliyatın ardından şunları söyledi: "İdrarımı normal bir şekilde yapamıyordum. Bu nedenle çok sıkıntı yaşıyordum. Ağzımdan doku alındığı için biraz canım yanıyor ama sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum."