Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi hekimlerinden Opr. Dr. Yalçın Yarar, kadınların sosyal yaşantısını zorlaştıran idrar kaçırma sorunlarının artık sorun olmaktan çıktığını söyledi. Kadınlarda mesane sarkmasından kaynaklanan bu sıkıntının tedavisinin Aydın Nysa Kadın Doğum Hastanesi"nde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtildi.
İdrar kaçırma hastalığının, sık yapılan ve zor gerçekleşen doğumlar, doğum sırasında yırtılmalar, menopoz dönemi ve bazı diğer jinekolojik ameliyatlardan sonra idrar kesesi sarkması nedeniyle meydana geldiğini belirten Nysa Kadın Doğum Hastanesi hekimlerinden Opr. Dr. Yarar, “İdrarını tutamama ve idrar kaçırma, kadınlarda sosyal yaşamı zorlaştıran ve günlük hayatta birçok probleme neden olan en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ancak gelişen tıb ile birlikte bu sorun artık tedavi edilebiliyor. Çok sayıda doğum, zor doğum, müdahaleli doğum, menopoz sonrası idrar kesesini asan kasların (pelvik taban kasları) gevşemesiyle ya da rahim alınmasından (histerektomi) sonra mesanedeki sarkma sonucu idrarı depolama
ve yapmayla ilgili sorunlar başlamaktadır ki, bunlar sık sık tuvalete çıkma, tuvalete yetişememe, gece tuvalete kalkma, idrarda yanma gibi şikayetlere neden olur” dedi.


TÜRKİYE"DE YAKLAŞIK 5 MİLYON KADIN BU SORUNU YAŞIYOR
Türkiye'de 5, dünya genelinde ise yaklaşık 200 milyon kadının sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyen, "İdrar kaçırma" kabusunun artık çözümsüz olmadığını belirten Yarar, “Türkiye"de yapılan istatistiklere göre 40'lı yaşlardaki bayanlarda yüzde 45, 50'li yaşlardaki bayanlarda yüzde 48, 60'lı yaşlardaki bayanlarda yüzde 56 oranında idrar kaçırma sorunu yaşadığını ve bunu ortadan kaldırmak için çaba içinde oldukları tespit edilmiştir. Çok sayıda çocuk doğuran, ırksal ve ailesel yatkınlık bağlı, menopoza giren, çok sigara kullanan, uzun süreli kabızlık şikayeti yaşayan, cinsiyet değiştirerek kadın olan, çok ve aşırı derecedeki kilolu bayanlarda bu sorun daha fazla görülmektedir.