- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali'ne katılmak için Antalya'ya gelmesi tepkiyle karşılanan dünyaca ünlü Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica'nın, yarın akşam yapacağı açık hava gösterisi için ek güvenlik tedbirleri alındığı açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Antalya Kültür Sanat Vakfı ile birlikte hazırladığı ''Anadolu Ajansı Objektifi'nden Altın Portakal'' adlı fotoğraf sergisine katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, gazetecilerin, Uluslararası Film Yarışması Jüri üyesi yönetmeni Emir Kusturica'ya yönelik bazı grupların tepkileriyle ilgili sorularını yanıtladı.

Emir Kusturica'ya yönelik tepkiler ve çeşitli grupların protesto gösterisine hazırlanmasıyla ilgili sürecin nasıl olumlu hale çevrilebileceğine yönelik bir soru üzerine Akaydın, ''Sürecin olumluya çevrilmesi için özel bir gayretim olmayacak. Çünkü sürecin olumsuz bir tarafı yok'' dedi.

Kendisinin 15 yıl önce önce Bosna halkının yaşadığı ızdırabı, elemi, hüznü kalbinde derinden hisseden bir insan olduğunu, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü döneminde de konunun özel ilgi alanı olduğunu ifade eden Akaydın, şöyle devam etti:

''Sayın Kusturica o zamanlarda yanlışlıklar yapmış olabilir. Muhtemelen Türkiye'ye olan ilgisinde son dönemde pişmanlık duygusu da olabilir. Böyle bir durumu insanca, hoşgörüyle değerlendirmek lazım. Biz sanatçının dünyasını sadece sanat değeri açısından değerlendiririz. Zaman zaman Altın Portakal Film Festivalleri siyasi anlamda kışkırtma, sömürü konusu yapılmıştır. Zannediyorum böyle bir olayla daha karşıyayız. Ben de bir kışkırtma yapayım: Habur sınır kapısında birkaç ay önce teröristleri büyük alkışlarla, hakim ve savcılarımızla kabul edecek kadar hoşgörülü bir ülke, bundan 15 sene önceki bir olaydan dolayı, dünyanın çok değerli bir sanatçısına ırkçı, şovenist, aşırı milliyetçi bir yaklaşım içerisinde olamaz.''

-''AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI DA DAVET ETMİŞTİ''-

Bu kışkırtmaları, düzenledikleri Almanların bira festivali Oktoberfest'te de bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler kanalıyla yaşadıklarını dile getiren Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de aklı başında, gerçekten sanatı seven, kültürü seven çevreler bunun ayırdındadır. Türk kamuoyuna sesleniyorum: 25 Haziran 2010 tarihinde Bursa Belediyesinin AKP'li Belediye Başkanı çok güzel bir hareket yapmış, Emir Kusturica'yı davet etmiştir. Sanatçı Türk halkına konserini sunmuştur. Konseri çok güzel şekilde dinlenmiştir. Hiç buna tepki göstermeyen bu odaklar, şimdi neden CHP'li Belediye Başkanı Emir Kusturica'yı davet ettiğinde böyle tepkiler gösteriyorlar? Bunu da Türk kamuoyunun takdirine sunuyorum.''

-KUSTURİCA İÇİN EK GÜVELİK TEDBİRLERİ-

Bir gazetecinin yönetmen Emin Kusturica'nın, Altın Portakal'a katılımı için Türkiye'de gösterilen tepkilerden haberi olup olmadığı, endişe taşıyıp taşımadığına yönelik sorusuna da Akaydın, ''Mutlaka haberi vardır. Endişesi olduğunu sanmıyorum. Ev sahipliğimizin gereğini Antalya olarak sonuna kadar yerine getireceğiz. Antalya ve halkı çok kültürlü, barışsever, hoşgörülüdür'' yanıtını verdi.

Kusturica'nın yarın akşam festivalin açılışı dolayısıyla yapacağı özel gösterinin halka açık alanda yapılacağının hatırlatılması ve ek tedbir alınıp alınmadığına yönelik soruya üzerine de Akaydın, şöyle konuştu:

''Konser için ek güvenlik tedbirleri alıyoruz. Antalya Emniyet Müdürlüğümüz ile beraber tedbirler alınıyor. Bu kışkırtmaların hiçbiri bizi yıldırmıyor. Oktoberfest'de yaşanan olaylar da bizi yıldırmadı. Bunlar provakatif, kültür düşmanı insanlar tarafından yapılan kışkırtmalardır.''

-SEMİH KAPLANOĞLU'NA CEVAP-

''Bal'' filmi Altın Koza'da ödül alması üzerine Altın Portakal'a katılamayan yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun, Kusturica'ya yönelik tepkisinin sorulması üzerine Akaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

''Semih Kaplanoğlu'nun ideolojik yapısını Türk kamuoyu gayet iyi bilir. Bu konuda yorum yapmak istemiyorum ama Semih Kaplanoğlu zaten Altın Portakal Film Festivali'nden elenmiş bir sanatçıdır. Sayın Kusturica'nın geleceği 2 ay öncesinden belliydi. Niye bu tepkiyi, Altın Koza'nın bitimine kadar sakladı da Altın Koza'da ödül aldıktan sonra sahneledi? Bunu da kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.''

A.A.