Kimya dalında 1991'de Nobel Ödülü kazanan İsviçreli bilim adamı Richard Ernst, İstanbul'da verdiği konferansta, zor bir zamanda yaşanıldığını, gençlerin omuzlarında önemli sorumluluklar bulunduğunu belirterek, zengin değil, idealist olmak gerektiğini söyledi.

Türkiye Kimya Derneğinin, Uluslararası Kimya Yılı faaliyetleri kapsamında Türkiye'ye davet ettiği Ernst'in, Fransız Saint Pulchcherier Lisesindeki konuşmasına, İsviçre ve Belçika'nın İstanbul Başkonsolosları da katıldı.

Konferansa Saint Pulchcherie Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, İnanç Türkeş Üstün Zekalılar Lisesi, Saint Joseph Lisesi, Okyanus Koleji, Notre Dame de Sion Lisesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Ernst, renkli ve esprili bir slayt gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmada, bilimle nasıl tanıştığını ve Nobel ödülü almasıyla zirveye varan başarılı kariyerinin kilometre taşlarını aktardı. Sık sık kahkahalarla kesilen konuşması 1 saat sürdü.

-Tibetli Rahiplere Bilim Dersi-

Ünlü Alman bilim adamı Georg Christoph Lichtenberg'in, ''Sadece kimyadan anlayan, kimyayı da anlayamaz'' sözünün kendisine rehberlik ettiğini belirten Ernst, kendi hayatında sanatın da önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kendisine dünya çapında ün kazandıran bilimsel çalışmaları arasında, tek başına bilimin açıklayamadığı şeyler olduğunu fark ettiğini anlatan Ernst, böylelikle özellikle Tibet kültürüne ve Tibetli rahiplerin resim sanatına ilgi geliştirdiğini söyledi.

Ernst, Tibet'le süren ilişkisinin, Tibetli rahiplere İsviçre'den bilim eğitimi vermek için gönderdikleri bilim adamlarıyla yeni bir boyut kazandığını söyledi.

-''En Büyük İhtiyacımız Eğitim''-

Richard Ernst, daha iyi bir gelecek için gerçek ihtiyacın eğitim olduğunu söyledi. Özellikle gençlere seslenen Ernst, ''Zor bir zamanda yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz koşulları hemen değiştiremeyiz. Ama daha iyi bir geleceği umut edebiliriz. Burada, siz gençlerin omuzlarında büyük bir sorumluluk var. Siz geleceğin daha iyi olması için çalışmak zorundasınız'' diye konuştu.

''Parasal kaygılar önemli değil'' diyen Ernst, ''İdealist olmak zorundayız, yoksa fakirlerin bütün parasını çalan birer zengin değil'' şeklinde konuştu.

-Richard Ernst Kimdir?-

1933 yılında İsviçre'nin Winterhour kentinde doğan Richard Ernst, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich'de (ETH) kimya doktorasını tamamladı. Bir süre Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışan Ernst, 1976'da İsviçre'ye dönerek, ETH'de önemli çalışmalara imza attı. Bunlar arasında en dikkate değerini nükleer manyetik rezonans konusundaki araştırmaları derinleştirmek ve buna dayanan manyetik rezonans spektrometrelerinin tekniklerini geliştirmek teşkil etti.

Ersnt'in katkılarıyla geliştirilen cihazlar günümüzde yoğunlaştırılmış madde fiziği, tıp ve yapısal biyoloji gibi alanlarda kullanılmaktadır. Bu cihazlar, tıbbi görüntü modelleri oluşturarak çeşitli hastalıkların incelenmesinde ve tanı konmasında büyük kolaylık getirdi. Ernst, bilim dünyasına bu katkılarından dolayı 1991 yılında Nobel Ödülüne layık görüldü.