CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon iddianamesinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tezini sahiplenen bir iddianame olduğunu ileri sürdü.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ergenekon soruşturması ve açıklanan iddianameyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

''Bu, farklı bir terör örgütü'' denildiğini ifade eden Baykal, ''Belki bir baş teröristi değil de birden fazla baş teröristleri vardır. Belki eş başkanlık sistemi bu terör örgütünde de vardır'' diye konuştu.

''Bu iddianame, Başbakan'ın tezini sahiplenen bir iddianamedir. Temel gerçek budur'' diyen Baykal, ortaya atılan iddiaların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili uzun süreden beri ortaya attığı bir temel tez olduğunu söyledi.

Baykal, ''O tezi, bugüne kadar yargı organları önemsememişti. Bir türlü yargı organlarına bunu aktaramamıştı Sayın Başbakan. Şimdi öyle anlaşılıyor ki İstanbul'daki bu dava dolayısıyla Başbakan'ın tezi, yargı sisteminin içine yansımıştır'' diye konuştu.

Erdoğan'ın tezinin, başbakan olmadan önce sahiplendiği bir tez olduğunu anlatan Baykal, Erdoğan'ın ''Böyle bir çete organizasyonunu iktidara gelmeden önce biliyordum. Şimdi bunu ortaya çıkarmaya çalışıyorum'' dediğini söyledi.

Bu tespit üzerine Erdoğan'a ''Siz savcılık yapıyorsunuz'' dediğini anlatan Baykal, ''Bugün grup toplantısında Başbakan, ''Evet, ben savcıyım' demiş. Tabi Başbakan'ın savcı olmak istemesine saygı gösteririm. Savcılık şerefli bir meslektir. Saygıdeğer bir iştir. Başbakan'ın savcılığına özenmesinde hiçbir yanlış yoktur ama Başbakan'ın şunu hatırlaması lazım: O savcının isminin başında cumhuriyet yazar. Cumhuriyet Savcısı... 'Ben milletin savcısıyım' demiş başbakan. Savcılar, cumhuriyetin savcısıdır. Avukatlar, milletin avukatıdır. Başbakan'ın kendisine hukuk süreci içinde bir yer arayışı içine girdiğini görüyorum.''

Baykal, ''Ergenekon'' soruşturması iddianamesiyle ilgili olarak, ''Şemdinli'de yaşanan, burada da yaşandı. Geriye; 'iddianame acaba Van'daki iddianameye benzeyecek mi benzemeyecek mi' kaldı'' dedi.