Türk futbolunda deprem etkisi yapan şike operasyonunun detayları ortaya çıkmaya başladı.
 
Polisin saptamalarına göre, ‘örgüt’ üyeleri teknik takibe takılmamak için özel iletişim yöntemleri ve şifreler kullandı. Ancak polis tüm şifreleri kırdı...
 
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan şike soruşturmasında, şüphelilerin takip edilmemek için özel çaba harcadıkları ortaya çıkıyor. Polis tarafından yapılan araştırmada, iddia edilen suç örgütü ile ilgili saptamalara yer veriliyor. Bu saptamalarda, Aziz Yıldırım’ın genelde yüz yüze görüşmeyi tercih ettiği veya aracı kullandığı belirtilirken telefon olarak da takibi zor olduğu söylenen Blackberry marka cep telefonu kullanıldığı belirtiliyor. İşte polisin saptamaları:
 
Blackberry zinciri
 
“Klasik çıkar amaçlı suç örgütlerinin en önemli özelliği suç işlemedeki profesyonelliğin yanında suçun gizlenmesi adına teknik takibe karşı duyarlı şekilde hareket etmesidir. Bu bağlamda soruşturmaya konu suç örgütü elemanlarının teknik takibe karşı son derece duyarlı hareket ettikleri, Örgüt lideri Aziz Yıldırım’ın görüşmelerini daha çok yüz yüze yaptığı, hatta Federasyon Başkanı Mahmut Özgener ile kendi arasında haberci kullandığı, şike faaliyetlerini yürütürken direkt olarak futbolcuya ulaşmaktan çok aracı kullandıkları, örneğin Aziz Yıldırım ile irtibatı kuran Bülent İbrahim İşçen’in şike faaliyetlerinde bulunan Ahmet Çelebi’ye ulaştığı, Ahmet Çelebi’nin menajer Yusuf Turanlı ile görüştüğü, son olarak Yusuf Turanlı’nın futbolcu İbrahim Akın’a ulaşarak şike teklifi götürdüğü görülmüştür. Bu şekilde şike teklifinin götürülmesinde çok fazla aracı kullanarak Şike Zincirinin çözülmesinin önüne geçmeyi hedefledikleri anlaşılmaktadır. Şahısların cep telefonu ile görüşmek yerine, teknik takibinin mümkün olmadığını düşündükleri Blackberry marka cep telefonu ile birbirlerine mesaj göndermeyi tercih ettikleri, bazı zaman ise sabit telefon hattı bularak bu telefonlardan görüştükleri görülmüştür.”
 
Sezer’in 2 çelişkisi
 
Yapılan şike soruşturması kapsamında emniyet birimleri, Fenerbahçe’nin Eskişehir’den transfer ettiği Sezer Öztürk’ün sorgusunu yaptı. 31 sayfa süren sorguda, emniyet birimleri Sezer Öztürk’ün Fenerbahçe’ye transferi karşılığında şike yaptığını iddia etti. Bu iddialarıyla ilgili de sorular yöneltti. Sorgu tutanağı incelendiğinde Sezer Öztürk’ün bazı sorulara ya yanlış cevap verdiği ortaya çıkıyor. Verdiği yanlış cevaplar ise emniyet tarafından bir bir yakalanıyor... İşte Öztürk’ün ifadeleri...
 
1)- Mosturoğlu’nu tanır mısın?
 
Soru: (Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Doğan Ercan’ın aralarında olduğu çok sayıda isim sayıldı) Bu şahıslardan kimi ne şekilde tanıdığınızı ve aranızdaki ilişkiyi açıklayın.
 
Cevap: Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanı olarak, 10 gün önce transfer görüşmeleri esnasında tanıştım. Bundan önce şahsı tanımıyordum. Ama medyadan adını duymuşluğum vardı. Mosturoğlu’nu Fenerbahçe kulübünün avukatı ve Asbaşkan’ı olarak tanıyorum. Yine onu da 10 gün önce transfer görüşmelerinde tanıdım. Daha önceden kendisini tanımıyordum. 10 gündür şahsı tanıyorum.
 
Soru: 10 Nisan 2011 tarihinde saat 19.35’te Şekip Mosturoğlu’nun Şişli İlçesi Harbiye’deki Kahan İş Merkezi’ndeki ofisine Zafer Demiray ile birlikte gittiniz. Yanınızda A ve B şahısları da vardı. Belirtilen tarihte Mosturoğlu’nun Harbiye’de bulunan iş yerine gittiğinizde yanınızda bulana şahıslar kimlerdi? Görüşme içeriği hakkında bilgi veriniz?
 
Cevap: Mosturoğlu’nun iş yerine kendisi ile tanışmaya gittim. Yanımda Zafer Demiray, Zafer’in bir arkadaşı ve babam vardı. Şekip Mosturoğlu’nun yanında da oğlu vardı. Görüşme tam bir aile ortamı havasında geçmiştir. Şahıslarla ailece tanıştık.
 
Soru: Yukarıda Şekip Mosturoğlu isimli şahıs size sorulduğunda şahsı Fenerbahçe Asbaşkanı olarak basından tanıdığınız ve 10 gün önce transfer girişmileri sırasında tanıma şansınız olduğunu söylemenize rağmen 1,5- 2 ay önce görüşme yaptığınız anlaşılmıştır. Bu çelişkili durumu izah ediniz.
 
Cevap: Görüşme yaptığımı hatırlamadığım için Mosturoğlu için 10 gün önce tanıdığımı söylemiş olabilirim.
 
2)- Kıratlı’yı tanır mısın?
 
İfade tutanağında Sezer Öztürk’e polisler, Ali Kıratlı’nın İlhan Ekşioğlu ile yaptığı telefon tapesini okudu. Tapede şu ifadeler yer alıyor: “İlhan’ın “Ökarşıda bi buluşalım dedi ona gidiyorum şimdi” dediği, Ali’nin “Öşey yanımda yeni transfer bir şey diyor musun” dediği ve görüşmenin devamında Ali’nin telefonu yanında bulunan Sezer Öztürk’e verdiği, Sezer’in hal hatır sorduğu, İlhan’ın “Ösiz inşallah iyi olunca daha iyi olacağız” dediği, Sezer’in (Gülüyor) “İnşallah öyle olacak” dediği, İlhan’ın “Ö görüşürüz sonra önümüzdeki hafta” dediği tespit edilmiştir.”
 
Soru: Ali Kıratlı ile buluşma sebebiniz nedir?
 
Cevap: Ali Kıratlı isimli şahsı tanımıyorum. Bu görüşmeyi hatırlamıyorum. İlhan Eksişoğlu “siz inşallah iyi olunca daha iyi olacağız” derken neyi kast etti bilmiyorum.
 
ŞİRKET CEO’SU AZİZ YILDIRIM
 
Polis tarafından yapılan araştırmada, şike ile ilgili yapılan telefon görüşmelerinde şifre kullanıldığı iddia ediliyor. Bu şifreler ise şöyle sıralanıyor:
 
Aziz Yıldırım: Bir numara, Şirket Ceosu
 
Ali Kıratlı: Rüzgar, Şekerli
 
Futbolcu: İnşaat işçisi, mağdur, müvekkil
 
Hakem: Hakim
 
Para: Gram
 
Para alma: Kahve içme
 
Şike yapılacak maç: Dava, inşaat, mahkeme, proje, tarla, taş ocağı, mühendis
 
Teşvik almak: Mamalanmak
 
vatan gazetesi