Başbakan Erdoğan, muhalefet liderlerinin kendisi için "Yüce Divana göndereceğiz" dediğini hatırlatarak "Sizi idama göndermeye, Yüce Divan'a göndermeye çalışan insanlarla neyi konuşacaksınız. Varsa bir iddian git yargıya. Yargı şu anda da açık. Açtıkları hiç davaları yok ama bunu kafaları bulundırmak için yapıyorlar" dedi

Başbakan Erdoğan, dün akşam Dolmabahçe"deki Başbakanlık Çalışma Ofisi"nde Kanaltürk televizyonunun "Merkez Siyaset" programında gazetecilerin gündeme iliştin sorularını yanıtladı.

MUHALEFETLE İLİŞKİLER: Bizim attığımız bir köprü yok ama muhalefeten de böyle bir köprü tesis etme gayreti yok. Görüşme isteğimiz olmuştur ama bir iadeyi ziyaret olmamıştır. Üç kez ziyaret talebinde bulundum ne yazık ki üçü de yanıtsız kalmıştır. Sayısal olarak çoğunluğa sahip olsanız da ortak akıl ve konsensus sağlamanız gerekir. Ama biz bir terörle mücadelede bile konsensus sağlayamadık malesef. Söylenenleri bir siyasi tartışma adabına uydurabilir misiniz. Onun için çocukları bunlar konuşurken televizyon önüne koymayın diyorum. Gençlere bunlar mı örnek olacak? Bunlara, bu ifadelerle cevap veremem ki. Kalpazan ne diye sorsan ne olduğunu bilmezler.

BENİ İDAMA GÖNDERMEYE ÇALIŞANLAR: Bu ilişkilerde 12 Eylül bir kırılma noktası olur mu? Benim kimseye karşı bir önyargım yok. Bu soruları soruyorsunuz da, beni idam sehpasına göndermeye çalışan insanlara ne soruyorsunuz? Sizi idama göndermeye, Yüce Divan'a göndermeye çalışan insanlarla neyi konuşacaksınız. Varsa bir iddian git yargıya. Yargı şu anda da açık. Açtıkları hiç davaları yok ama bunu kafaları bulundırmak için yapıyorlar. Neyi bekliyorsunuz, hemen açın davaları. Bizim milletvekilliğimiz bittiği zaman zaten o dosyalar açılacaktır. Ama burada dert sadece vatandaşın kafasını karıştırmaktır.

MUHALEFETİN İDDİALARI: Hangi maddeyle evet çıkarsa terör örgütü güçlenir. O maddeyi göstersinler. Biz burada darbe anayasasını yargılıyoruz. Bugün bölücü örgüt lideri hayattaysa bunu sağlayan üç kişi var. Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz. Onu İmralı'ya götüren bunların iktidarı değil mi? Şimdi sıkılmadan niye F tipi cezaevine gitmiyor diye soruyorlar. Oraya götüren, idamdan kurtulmasını sağlayan sizsiniz. Ecevit "AB ile görüşmelerden sonra erteledik" diyor. Bahçeli'ye soruyorlar o da "Sayın başbakan gerekli açıklamaları yaptı" diyor... Bir iz bıraksın diye atıyorlar bu iftirayı. Paket tam aksine daha adil bir yargılama sistemi getirmek suretiyle yeni bir çığır açıyor.

GÜVEN OYLAMASI DEĞİL: Bunu bir genel seçim, bir güven oylaması havasına sokmaya çalışıyorlar. Anamuhalefet genel başkanı ağzından kaçırdı, bu bir güven oylaması değildir dedi, bizden de bir-iki arkadaşımız öyle söyledi ama bu bir güven oylaması değildir.

YÜKSEK YARGIDA SES KAYITLARI: Gerçekten bu iddiaların araştırılması lazım. Bakanlığımız bu araştırmaları yapıyor, yapacak. Kimbilir daha neler çıkacak ortaya. Evet çıkması halinde nelerin çeteler tarafından biteceğini onlar biliyordur. Çetelerle mücadelede evet çok önemli bir kırılma noktası. YARSAV'dan sonra bir de çeteler var. Bunlar hep müşterek bir cephe oluşturdular. Bu müşterek cephe çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaptıklarını hatırlayın. Benzer şeyler şimdi de yapılabilir.

MUHALEFETİN VAATLERİ Anamuhalefet liderinin vaatlerine baktığım zaman belli ki 10 tane koyun yönetmemiş. Biz yapamayacağımız şeyleri halkımıza vaat etmedik. Yapacaklarının karşılığını göstermesi lazım. Nasıl vereceksin kadınlara vaat ettiğin paraları? 91 yılındaki siyaset bugün tutmaz.

AK PARTİ'NİN ÖCALAN'A AF İDDİASI: Dört dörtlük bir demogojidir bu. Dürüst olun. Ama bu zat dürüstlükten çok uzak. Bizim kitabımızda teröristleri affetmek asla yoktur. Böyle bir şey olsaydı bunlar bunu tepe tepe kullanırlardı. Biz buna rağmen yüzde 47 oy aldık, öyle mi? Bu kadar büyük yalan olmaz. Böyle bir şey asla Meclis'in gündemine gelmemiştir.

ÜLKEYİ DANIŞTAY YÖNETSİN: Evet çıkmasıyla Türkiye'yi sıçrayacaktır. Prangalardan kurtulacağız. Danıştay gibi bir pranga var. Bir vali her seferinde göreve iade ediliyorsa o zaman gelsin ülkeyi Danıştay yönetsin. Bir şube müdürü 23 kez göreve iade edilmiş. Bir şube müdürünü dahi görevden alamıyorsanız merkeze çekemiyorsanız, nasıl olur da huzur içinde çalışacaksınız.

3 ÇOCUK: Yapabileceğin kadar değil bakabileceğin kadar yap. Böyle saçma bir şey olur mu? Zengin ailere bakıyorum çocukları yük olarak görüyorlar. Halbuki bunu kazanç olarak görmek lazım. Bunu bir milli beka sorunu olarak görüyorum. Buna karşı çıkanları milli beka anlayışından uzak olmakla değerlendiriyorum. Zaten ülkemizde öyle tipler var ki onların için evlenmek falan ayrı bir şey. Temenni ederiz ki bekarları kızdırmak istemeyiz.

ÖLDÜRÜLEN İMAM: Olaydan sonra eşini ve oğlunu aradım. Aziz hoca bulunduğu yerde kuru cami imamlığı yapan bir imam değildi. Evet yaklaşımı içinde olduğunu söylüyorlar. Bütün bu adımları halk düşmanlığı olarak görüyorum.

NASIL DİNÇ KALIYOR: Takviye gibi şeyler yok. Ama sahurları ihmal etmiyorum. 47-48 derece sıcağı gördük. Özellikle de bölgeler arasındaki dengeler farklı. Ama hepsinden öte bir şey var, Kayseri'de resmi rakam 60 bin, o sıcaktaki vatandaşın çoşkusu size her şeyi unutturuyor. Ondan daha büyük vitamin olur mu? Gündüz hararet vermeyecek şeylere dikkat ediyorum. Bizden görülünce altın çilek hareketlenmesi oldu. Bazı illerde de hediye ediyorlar. Bana canlısını veriyorlar. C vitamini yüklü bir meyve. Tokat'ta vali bey üretimini başlattıklarını söyledi. Alternatif ürünleri ne kadar arttırırsak o kadar güzel olur.

12 DEV ADAM: Yunanistan maçını televizyondan izledim. Takımın hırsı, azmi, kararlılığı kazanma noktasında çok iyiydi. Ersan'ın da performansı çok yüksekti. Üçlüklerde maşallah iyiydi. Özellikle alan savunması ve pota altında gösterdekleri başarı için tebrik ediyorum. Bundan sonra da yakından izleyeceğim. İzleme fırsatı bulduğum yerde bizzat gidip izleyeceğim. Onları yalnız bırakmamak benim için de bir milli görev diye düşünüyorum.

Vatan