ALKOL SATIN ALMAKLA DA SUÇLANDI

İran ve ABD vatandaşı bir gazetecinin, Tahran'da casusluk suçlaması ile yargılandığı davada 8 yıl hapse mahkum oldu. İran'ın ABD hesabına casuslukla suçladığı kadının idam cezası alabileceği belirtiliyordu. Kadın gazetecinin İran kökenli Amerikan vatandaşı babası Rıza Saberi, Roksana'nın korkutulduğunu ve kendisine işbirliği karşısında serbest bırakılma sözü verildiğini söyledi.

ÖNCE ALKOL SATIN ALMAKLA SUÇLANDI

Ocak ayı sonunda gözaltına alınan gazeteci, önce yalnızca alkol satın almakla suçlanmıştı. Bunu geçerli basın kartı olmadan çalışma ve son olarak geçen hafta da ABD hesabına casusluk suçlamaları izledi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı suçlamaları "asılsız" diye nitelerken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Saberi'nin salıverilmesini istemişti.

İran Adalet Bakanlığı sözcüsü Ali Cemşidi ise bu açıklamaların suçlamalar görülmeden yapılmasını "komik" diye nitelemişti.

Adalet Bakanlığı, davanın ulusal güvenlik konularına bakan İran Devrim Mahkemesi'nin kapalı oturumunda görüldüğünü bildirmişti.

AVUKATI DA UYARILMIŞTI

Saberi'nin avukatı da medyaya demeç vermemesi için uyarıldığını belirtmişti. ABD ve İran çifte vatandaşı olan Saberi, son altı yıldır yaşadığı İran'da öğrenim görüyor ve bir kitap yazıyordu.

Onu görmek üzere geçen ay Tahran'a giden anne ve babası, 20 dakika görebildikleri kızlarının sağlıklı ve moralinin yüksek olduğunu belirtmişti.

31 yaşındaki Saberi altı yıldır İran'da yaşıyor. Roksana Saberi bundan üç yıl önce kısa bir süre BBC için çalışmıştı. Saberi aynı zamanda Amerikan NPR radyosu ve Fox News televizyon kanalında da çalıştı.

Hürriyet