Kaşgari, Kandil Gecesi’nde Hz. Muhammed hakkında Twitter’da yazdığı mesajda, “Senin hakkında sevdiğim şeyler de var nefret ettiğim şeyler de... Ayrıca senin hakkında anlayamadığım çok şey var. O yüzden senin için bu gece dua etmeyeceğim” ifadesini kullandı.

Mesajı sosyal medyada on binlerin tepkisini çeken ve Hz. Muhammed’e hareket etmekten “kafir” ilan edilen Kaşgari, Suudi Arabistan’dan kaçmıştı. Yeni Zelanda’ya gitmeye çalışan Kaşgari, dört gün sonra Malezya’da gözaltına alınarak ülkesine teslim edildi. Başta Uluslararası Af Örgütü olmak üzere, insan hakları örgütleri Kaşgari’nin serbest bırakılmasını istiyor.

'TEK ÇÖZÜM ÖLDÜRMEK'
Kaşgari, internette binlerce Suudi’nin eleştirilerine maruz kalıyor. El Medine gazetesinin internet sayfasında yorumda bulunan Ebu Abdulrahman, “Kaşgari için tek çözüm idam edilmesi... İdam edilerek çarmıha gerilmesi gerekiyor ki diğer laikler bundan ders alsınlar” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Abdülaziz Hoca, Twitter’da attığı mesajda, “Kaşgari’nin mesajını okuduğum zaman, İki Kutsal Cami’nin ülkesindeki bir Müslüman’ın peygamberimize saldırdığını görüm ve gözyaşlarıma hakim olamadım” dedi.

KAÇMA GİRİŞİMİ İŞE YARAMADI
Maruz kaldığı tepki karşısında çareyi Suudi Arabistan’dan kaçmakta bulan Kaşgari, Malezyalı yetkililer tarafından gözaltına alındı ve ülkesine teslim edildi. Malezya İçişleri Bakanı Hişamüddin Hüseyin, “Malezya’nın teröristler için sığınak haline gelmesine göz yumamayız” dedi.

Dine küfretmek suçundan çok çok ağır cezalar alması beklenen Kaşgari için uluslararası insan hakları örgütleri harekete geçti. Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Kaşgari’nin ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ve serbest bırakılmasını istedi.

KAŞGARİ: HAKLARIMIZ İÇİN SAVAŞMALIYIZ
Daily Beast haber sitesine, Kaşgari tutuklanmadan önce eylemleri hakkında yaptığı açıklamalara yer verdi. Suudi aktivist, “yaptıklarını özgürlüğe giden bir süreç olarak” tanımladı.

Kaşgari, “Daha büyük bir çatışmanın günah keçisi olduğuma inanıyorum... Suudi Arabistan’da benim gibi haklarını için savaşan birçok insan var” dedi.

Reuters’ın verdiği bigiye göre, Kaşgari eylemleri nedeniyle özür diledi ve pişman olduğunu belirtti. Ayrıca, Suudi aktivistin idam cezasından kurtulabileceğine dair ümidi olduğu ifade edildi.

Kaşgari için Facebook’ta açılan sayfaya ise şu ana kadar üç bine yakın kişi üye olmuş durumda. ntvmsnbc'nin aktardığına göre ayıca, Kaşgari’nin serbst kalması için internet üzerinde dilekçe de hazırlandı.