Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nce yapılan araştırmada tüketime hazır su ürünlerinden bir bölümünün hijyenik şartlara uymadığı ve insan sağlığını tehdit ettiği ortaya çıktı.

ÇOMÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu ile araştırma görevlisi Ender Künili tarafından yapılan araştırmada Marmara bölgesindeki hazır su ürünleri mercek altına alındı.

Doç. Dr. Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su ürünlerinin sağlıklı ve dengeli beslenmenin temelini oluşturan en önemli gıdalar arasında yer aldığını belirterek, tüketiciler tarafından da büyük ilgi gördüğünü söyledi.

İşlenerek hazırlanmış ve çeşitli şekillerde tüketime hazır hale getirilen su ürünlerinin dondurularak veya konserve ile salamura şeklinde ambalajlandığını anlatan Çolakoğlu, söz konusu ürünlerin fabrikalarda işlenip paketlendikten sonra marketler aracılığıyla tüketime sunulduğunu kaydetti.

Söz konusu ürünlerin hijyenik kalitesinin tüketicilerin sağlığını yakından ilgilendirdiğini anlatan Çolakoğlu, Türkiye'de işlenmiş bu ürünlerin yoğun olarak Marmara bölgesinde üretildiğini ve yine aynı bölgede tüketildiğini vurguladı. Doç Dr. Çolakoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Yaptığımız araştırmada bölgede satışa sunulan su ürünlerinin mikro biyolojik açıdan riskli olup olmadığı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen dondurulmuş ürünlerin yüzde 25'i, tuzlanmış ürünlerin (lakerda, ançuez, ezme) yüzde 13'ü, dumanlanmış ürünlerin yüzde 17'si, marine ürünlerin yüzde 5'i, konserve ürünlerinin ise yüzde 10'unun Türk standartlarına uygun olmadığı ve hijyenik açıdan yetersiz oldukları belirlendi'' diye konuştu.

Çolakoğlu, tüketicide gıda zehirlenmelerine neden olan ''patojen mikroorganizma'' taramasında ise ürünlerin bazı mikroorganizmalar ihtiva ettiğinin tespit edildiğini belirterek, ''Su ürünleri gibi mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla kontamine olan ve bozulabilen gıdalarda, patojen mikroorganizmaların bulunması sonuçları kitlesel boyutlara varabilen gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilmektedir'' dedi.

İşletmelerin ürettiği ürünlerin hijyenik ve mikrobiyolojik kalitelerine dair kontrollerin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını anlatan Çolakoğlu, şu bilgileri verdi:

''Ancak devlet denetiminin yanı sıra tüketicinin de gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesi, alacağı ürünleri iyi tanıması ve paket bilgilerini okuyup, paketi hasarlı ve üzerinde belirtildiği gibi muhafaza edilmeyen ürünleri almaması gerekiyor. Alınan ürünlerde, dondurulmuş ürünlerin sıfırın altında 18 derecede saklanmasına ve çözündürüldükten sonra tekrar dondurulmamasına, pişirme işlemi uygulanacak ürünlerde ısıtma işleminin yeterli uygulanmış olmasına, pişmiş ya da çiğ gıdaların birbiriyle temasından kaçınılmasına dikkat edilmesi gerekir.

Unutulmaması gereken, sağlıklı beslenebilmek adına aldığınız ve tükettiğiniz gıdalarla sağlığımızın bozulmamasıdır. Bunun sadece üretimi yapan firma ve üretimi denetleyen devlet yetkililerinin sayesinde değil, aynı zamanda tüketicinin de kontrolüyle mümkün olacağı açıktır.''