iOS 5 ile birlikte sonbahar aylarında piyasaya sürülmesi beklenen iCloud‘un sınırlı bir sürümünü geliştiriciler şimdiden incelemeye başlayabilecekler.
 
Apple’ın MobileMe sisteminin yerine de geçecek olan iCloud, tüm iOS cihazlarda yer alan e-posta, rehber, takvim, sık kullanılanlar, notlar ve benzeri pek çok veriyi senkronize etmek için kullanılacak. Yani sıklıkla yanlış tanımlandığı gibi iCloud cihazların veri depolama alanlarının yerini alacak bir uygulama değil. En azından şu an için görevi iPhone, iPad, iPod Touch ve MacBook gibi cihazlardaki verilerin yedeklenmesi ve senktronize edilmesi. Ama ilerleyen zamanlarda bunun ötesine geçmesi de şaşırtıcı olmayacaktır.
 
iCloud bundan birkaç ay sonra final sürümü ile piyasada olduğunda kullanıcılara 5 GB’lık iCloud alanı ücretsiz olarak tahsis edilecek. Bir Apple kullanıcısının tüm cihazlarında yer alan ve senkronize etmek isteyebileceği verileri düşününce aslında bu çok büyük bir alan değil. Bu yüzden Apple ücretli olarak 10, 20 ve 50 GB’lık paketler de hazırladı.
 
iCloud’un 10 GB’lık sürümünü yıllık 20 dolar, 20 GB’lık sürümünü 40 dolar ve 50 GB’lık sürümünü ise 100 dolar karşılığında kullanmak mümkün olacak. Karşılaştırma açısından Amazon Cloud Drive‘ın da 5 GB’lık sürümü ücretsizken, 20 GB’ı yıllık 20 dolar ve 50 GB’ı yıllık 50 dolara sunuluyor.
 
Fakat iCloud’un en önemli farklarından biri Apple’ın tüm yazılım ve donanımları ile doğal bir şekilde uyumlu olması. Yani örneğin iWork üzerinde hazırlanan tüm dokümanlar iCloud sayesinde kolaylıkla tüm Apple cihazlarında kullanılabilecek.
 
Bu sırada Apple, iWork ekibini de güçlendirmeye hazırlanıyor. Sitesinde yayınladığı bir iş ilanında iWork ekibine katılacak yeni takım arkadaşları aradığını duyuran Apple’ın, özellikle iWork yapısı üzerinden web uygulamaları geliştirebilecek bir eleman arıyor olması konuyu biraz daha ilginç hale getiriyor. Üstelik de iCloud Beta’nın açıldığı döneme denk düşmesi ile birlikte değerlendirildiğinde…
 
Her ne kadar ilan bu konuda çok fazla detay içermiyor olsa da, iWork üzerinden geliştirilebilecek web uygulamaları, iCloud ile birleştirildiğinde oldukça ilginç açılımlara yol açabilir gibi görünüyor…