Kuzey Irak'ta yuvalanan PKK'nın lojistik unsurlarının bombalandığı sınır ötesi harekatı, yurt içine yönelik operasyonlar izleyecek. Özel eğitimli timlerin kullanılacağı yurt içi operasyonlarda nokta harekatlar yapılacak
 
Terörle mücadele konusunda Çukurca saldırısı tam bir milat oldu. Önce Silvan'da yapılan baskında verilen çok sayıda şehidin yanısıra, farklı bölgelerde verilen şehitler nedeniyle Türkiye, sonbaharda Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyon kararı aldı. Operasyonu yapmak için hazırlık süreci devam ederken Çukurca'da verilen 9 şehit operasyon tarihinin öne çekilmesine neden oldu. Hem hazırlıkların tamamlanması, hem de Ramazan ayı nedeniyle Eylül ayında yapılması planlanan operasyon bu nedenle yaklaşık 20 gün önceye çekildi.
 
Çukurca saldırısıyla birlikte Başbakan Erdoğan'ın 'Artık konuşulmaz yapılır' ifadesini kullandığı 17 Ağustos gününün akşam saatlerinde Kuzey Irak'a ilk bombalar düşmeye başladı. 30 Ağustos'ta başlayacak olan Ramazan Bayramı'nda sonra planlalan operasyon, böylece daha erken başlamış oldu.
 
TERÖRE KARŞI ÖZEL TİM
 
Bu arada operasyonların sadece sınır ötesine yönelik olması beklenmiyor. Örgüte katılan terörist sayısının artması nedeniyle yurtiçinde de hatırı sayılır bir grubun olduğunu tespit eden silahlı kuvvetler, yurtiçinde operasyonlar yapacak. Yapılacak operasyonlar yurtiçinde ve yurdışında da artarak devam edecek. Özellikle yurtiçinde yapılacak olan kara operasyonlarında ise özel olarak eğitilmiş timler kullanılacak. Jandarma ve polis unsurları da askerle birlikte hareket ederek terörist unsurlara karşı mücadele verecek. Polis özel harekatçıların güncellenen eğitimlerinin tamamlanmasıyla sınır bölgelerine gönderilmesi bekleniyor. Profesyonel birlikler sınırlara yerleştirilecek, geçişler daha sıkı tutulacak. Sınır için operasyonlarda hava unsurları da yoğun beri şekilde kullanılacak.
 
SÜRESİZ, SINIRSIZ OPERASYON
 
Operasyonla ilgili olarak belli bir süre tahditi olmadığı, harekat yapılan sınırların da artarak devam edebileceği belirtildi. Kuzey Irak'ta Türkiye'ye rahatsızlık verebilecek her noktaya saldırı yapılabileceği kaydediliyor. Operasyonla ilgili olarak herhangi bir süre sınırı da konmadı.
 
Amaca ulaşıncaya kadar, terörist unsurlara en ağır zayiat verilinceye kadar saldırılar sürecek.
 
Kandil bölgesine yönelik bombalamalarda ise İran'ın hava sahası da kullanılıyor. İran, bombalama için Türk savaş uçaklarına hava sahasını açarak destek veriyor.
 
352 HEDEF BERTARAF EDİLDİ
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hava ve kara unsurlarıyla Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik operasyonlarında vurulan hedef sayısı her geçen gün artıyor. Çarşamba gecesi başlayan ve Perşembe günü de gece ve gündüz devam eden bombalamalar sonunda şu ana kadar toplam 352 hedef vuruldu. Karadan topçular, havadan F-16'lar aracılığıyla terör örgütüne yönelik yapılan saldırılarda örgütün lojistik desteğinin kesilmesine yönelik önemli darbe verildiği öğrenildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nden verilen bilgiye göre, Perşembe günü boyunca Irak'ın kuzeyinde Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap Bölgelerinde tespit edilen 28 hedefe hava harekatı yapılırken, 96 hedef ise topçular tarafından ateş altına alındı. Böylece 124 örgüt unsuru daha ortadan kaldırılmış oldu. İlk gün yapılan operasyonlarda da 228 hedefe başarılı saldırı gerçekleştirilmişti. Böylece ilk iki günde toplam 352 hedef bertaraf edildi.
 
LOJİSTİK DESTEKLER YERLE BİR
 
Hava saldırılarında örgüte lojistik destek sağlayan unsurlar ortadan kaldırılıyor. Örgütün haberleşme unsurları, depo yığınakları, kontrol noktaları vuruldu. Kuzey Irak'ta yuvalanan örgüt unsurlarına yaşamsal katkı sağlayan, lojistik destek veren unsurlara başarılı atışlar gerçekleştirildi.
 
PKK kampları böyle vuruldu
 
Türk savaş uçakları ikinci kez Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik harekat başlatırken, Genelkurmay Başkanlığı, bu operasyonlara ait görüntüleri basınla paylaştı. Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap bölgelerinde tespit edilen ve iki günden bu yana vurulan PKK hedeflerine yönelik operasyonun video kayıtlarını yayınladı. Savaş uçakları önceki gün 60, dün gece de 28 hedefe nokta atışı yapmış, hava saldırılarında 'MK82' olarak adlandırılan lazer güdümlü genel maksat bombalarıyla, hassas vuruş yeteneğine sahip 2 tonluk bombalar kullanılmıştı. Hedefler ağırlıklı olarak örgütün haberleşme sistemleri, lojistik depoları ve teröristlerin toplu olarak kaldığı mağaralardan seçildi. Görüntülerde de bu hedeflerin PKK tarafından hangi maksatla kullanıldığı görülüyor.
 
Kararlılıkla devam edilecek
 
Genelkurmay Başkanlığı, Perşembe günü yapılan operasyonlarla ilgili olarak bir açıklama yayınladı. PKK'ya ait 28 hedefe hava harekatı düzenlendiği belirtilen açıklamada "Hava harekâtı ile koordineli olarak aynı bölgelerde tespit edilen 96 hedef de topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır. Hava harekâtı ve topçu atışlarında, bölücü terör örgütüne ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedefler seçilmiştir. Genelkurmay Başkanlığınca daha önce de açıklandığı gibi, harekâtın planlanmasında ve icrasında bölgedeki sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir" denildi
 
yenişafak