Sınır hattında Özel Hudut Birlikleri"nin kurulmasını öngören taslağın yasalaşması halinde Emniyet Genel Müdürlüğü"nün Müsteşarlığa dönüştürülmesi ya da bir İç Güvenlik Bakanlığı kurulması gündeme gelecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri"nin (TSK), uzun vade de olsa iç güvenlikten el çektirilmesini sağlayacak ve Türkiye"nin tüm sınır kapıları ile kara ve deniz sınırlarının profesyonel güçlerce korunmasının önünü açacak özel hudut birlikleri kurulmasını öngören taslağın, 12 Haziran genel seçimleri sonrası kanunlaşması halinde bir İç Güvenlik Bakanlığı"nın kurulması da gündeme gelebilecek.

2000"li yılların başından bu yana üzerinde çalışılan ve bu sürede sürekli değişikliğe uğrayan özel hudut birlikleri kurulmasına ilişkin son taslak da TSK dahil ilgili kurumların yeniden görüşü alınmak üzere İçişleri Bakanlığı"nda bekletiliyor. Taslakta yapılan son değişikliğe göre, Sınır Muhafaza Genel Müdürlüğü yerine Sınır Muhafaza Teşkilatı Başkanlığı kurulması öngörülüyor. TSK"ya bağlı olarak faaliyet gösteren Sahil Güvenlik Komutanlığı"nın (SGK) da bu yapı içinde, Deniz Sınırları Güvenliği Genel Müdürlüğü adı altında görev yapması öngörülüyor.

Dört başlı yapı

Mevcut durumda, kaçakçılık, iltica, göç gibi faaliyetlerin önlenmesinde 4 ayrı kurum faaliyet gösteriyor. Deniz hudutlarının korunmasında, SGK, kara sınırlarının korunmasında Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK), hudut kapılarında ise Emniyet Genel Müdürlüğü görev yapıyor. Böylece ortaya dört başlı bir yapı çıkarken bu durum, sınırların etkin korunmasında Türkiye"yi zaafiyete uğratıyor.

Haberin devamı bugünkü Taraf Gazetesi'nde...