Avcılar-Topkapı, Topkapı-Zincirlikuyu ve Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattından oluşan metrobüs güzergahının yaklaşık 42 kilometre olduğu, İETT otobüsleriyle Avcılar'dan Söğütlüçeşme'ye gidecek yolcuların 4,5 lira ödediği vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Metrobus hattında uygulanan yeni tarife ile ilgili olarak yapılan değerlendirmeler, gerçeklerden uzak ve spekülatif niteliktedir. Yapılan değerlendirmelerde bazı önemli hususlar göz ardı edilmektedir." denildi.

42 kilometreyi bulan metrobüs güzergahının 3 hattan oluştuğu belirtilen açıklamada, "Bu hatlar; Avcılar Topkapı, Topkapı Zincirlikuyu ve Zincirlikuyu-Söğütlüçeşmedir (boğaz geçişli) Metrobüs ile bu güzergâh tek hatta inmiştir. Bu uzunlukta ve 24 saat hizmet veren toplu taşıma hattı hiçbir metropolde bulunmamaktadır. Fiyat ayarlamasına yöneltilen eleştiriler, bu önemli hususu göz ardı etmektedir.

Metrobus devreye girmeden önce bu güzergâhta seyahat edenler boğaz geçişinde iki bilet olmak üzere toplam 3 yolculuk yapmaktaydılar. Halen, İETT'nin boğaz geçişli diğer 20 hattında seyahat eden yolcularımız, 2 tam bilet karşılığı 3 TL, 2 indirimli bilet karşılığı 1.70 TL ödemektedir. Eğer metrobüs olmasaydı Avcılardan Söğütlüçeşme'ye seyahatin bedeli 4,5 lira olacaktı." ifadesine yer verildi.

Metrobüs için 750 milyon lira yatırım yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, metrobüs yolculuğunun fiyat ve zaman açısından avantajlı olmasıyla ilgili şu örneklere yer verildi: "Kadıköy - Mecidiyeköy hattını kullanan bir yolcu, Mecidiyeköy'e kadar 2 bilet bedeli 3 TL ödemekte iken, metrobüsü kullandığında 2 TL ödeyecektir. Yolcularımız yüzde 33 avantajlı durumdadır.

Ayrıca 120 hat numaralı otobüs ile 60 dakikada giderken, metrobüs ile 20 dakikada gitmekte, 40 dakika zamandan tasarruf sağlamaktadır. Aynı yolcu Mecidiyeköy'den Avcılar'a devam eder ise eski sistemde 75 kuruş aktarma ücreti ödemesi gerekirdi. Toplamda Kadıköy-Avcılar arasında 3,75 TL yolculuk ücreti öderdi ve seyahat süresi 180 dakika olurdu. Metrobüsle ise ek bir ücret ödemeden 2 TL'ye 63 dakikada Avcılar'a ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca, Bostancı - Avcılar feribot seferi jetonlu yolculuk 6,00 TL, akbilli yolculuk ise 4 TL'dir."

Açıklamada, mavi akbilde biniş sayısının 160'a indirilmesine ilişkin ise şu açıklama yapıldı: "Mavi akbilde biniş sayısının 160'a indirilmesi, uzun yıllar istatistikleri dikkate alındığında abonelerin yolculuk kapasitesinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Mavi akbil kullanıcılarının aylık biniş sayısı en fazla 135'i bulmakta ve 160'ın çok altında kalmaktadır. Abonelerin binişlerine kısıtlama getirme amacı taşımamaktadır."/yeni şafak