Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, hesap numaralarının Uluslararası Banka Hesap Numarası'na (IBAN) dönüştüğünü söyledi. IBAN olmadan 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren para transferi yapılamayacağı bilgisini veren Merkez Bankası Bankacılık Genel Müdürü Rifat Günay ise "Bankalar bütün müşterileri için IBAN üretti. Bankanızın şubelerinden ve bankanızın internet sitesinden IBAN'ları alabilirsiniz" dedi. Türkiye'de, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren tüm banka hesap numaraları 26 haneli IBAN'a dönüşecek.

SADECE FATURA ÖDEMELERİNDE YOK

Uluslararası bankacılık kuralları gereği oluşturulan yeni tip hesap numarası olmayanlar, havale, EFT gibi para transferi yapamayacak. Ya da kendilerine gönderilmek istenen parayı alamayacak. Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri, vatandaşları yeni hesap numaralarını öğrenmeleri konusunda uyardı. Vatandaşların, elektrik, su, telefon gibi otomatik ödemeye bağladığı faturalarla ilgili yeni bir işlem yapmaları gerekmediği belirtildi.

MÜSTERİLER NE YAPMALI?

Para transferine konu hesap ya da hesapları olan her müşteri hesaplarına ait IBAN'larını almak için ilgili bankasına başvuramalılar.

Annenize para gönderemezsiniz

Merkez Bankası Finansal Kuruluşlar Genel Müdürü Rifat Günay ise vatandaşları ileri vadeli ödeme talimatları konusunda ise uyardı. Günay, “Örneğin annenize düzenli olarak para gönderiyorsunuz. Annenizin IBAN numarasını bankanıza bildirmeniz gerekir” dedi./yeni şafak