Türkiye’nin Bedrettin Dalan’ın Almanya’daki adresini temmuzda tespit ettiği ve iadesini istediği, ancak Almanya’nın “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istenmesi gerekçesiyle reddettiği anlaşıldı.

Ergenekon davasında sanık olan eski siyasetçi Bedrettin Dalan’ın iadesi talebini Almanya’nın reddettiği ortaya çıktı. Türkiye’nin, Dalan’ın Almanya’daki adresini geçen temmuzda tespit ettiği ve Interpol kanalıyla yakalanarak iadesini istediği öğrenildi. Almanya’nın ise verdiği ret kararına, Dalan için “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istenmesini gerekçe gösterdiği ve hakkındaki difüzyon kararının kırmızı bültene çevrilmesine de engel olduğu iddia edildi.
Dalan, Beyaz TV’de açık oturuma canlı telefon bağlantısı yapmasıyla yeniden gündeme gelmlişti.

Türkiye adresini biliyordu

Telefon bağlantısı sırasında kendisinin bir süredir Almanya’da olduğunu anlatan Dalan’ın sözlerinin “belgesel” yayınıyla kesilmesinin yankıları devam ederken, Türk istihbarat birimlerinin Dalan’ın Almanya’daki adresini geçen yaz aylarında belirlediği öğrenildi.

Adalet Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, yurtdışında olduğu için hakkında “yoklukta tutuklama müzekkeresi” çıkarılmış olan Dalan’ın, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı anımsatıldı.

Sanık hakkında ilgili mahkeme tarafından 25 Ocak 2011’de, yokluğunda tutuklama müzekkeresi çıkarıldığı, aynı mahkemenin 9 Şubat 2011 tarihli müzekkeresi ile sanık hakkında kırmızı bülten düzenlenmesi talep edildiğine dair evrakın, 18 Şubat 2011’de bakanlığa ulaştığı bildirildi.

Difüzyon çıkartıldı

Açıklamada, 23 Şubat 2011’de, sanık hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebiyle İçişleri Bakanlığı’na konunun iletildiği, İçişleri Bakanlığı’nca, 1 Haziran 2011’de difüzyon mesajı çıkarılarak sanığın uluslararası düzeyde arattırılmasına başlandığı ifade edilerek, şöyle denildi:

“Bu arada sanığın Almanya’da olduğunun ihbar edilmesi üzerine, İçişleri Bakanlığı’na gönderilen 15 Haziran 2011 tarihli yazı ile Bedrettin Dalan’ın iadesi amacıyla geçici tutuklanmasının Alman makamlarından talep edilmesi istenilmiştir. İçişleri Bakanlığı’ndan alınan 21 Temmuz 2011 tarihli cevabi yazıda; Alman interpolünden alınan yazıya atıfla ’Dalan’ın suçuna öngörülen cezanın ağırlaştırılmış müebbet hapis olması nedeniyle Federal adli Ofis tarafından iade talebinin reddedildiği’ bildirilmiştir. Süreç titizlikle takip edilmektedir.”

Başka ülkeye gitmesi beklenecek

Bu arada, Interpol Genel Sekreterliği’nce difüzyonla aranan Dalan için henüz kırmızı bülten çıkarılamadığı, Alman makamlarının Interpol nezdinde bu yönde girişimde bulunduğu iddia edildi.

Milliyet’e bilgi veren üst düzey bir emniyet yetkilisi, bu durumda yakalanması için Dalan’ın başka bir ülkeye gitmesinin bekleneceğini belirtti. Süreç içinde Dalan’la ilgili istenilen tüm bilgi ve belgelerin Alman makamlarına ulaştırıldığını belirten yetkililer, buna karşın Almanya’nın sessiz kalmasına dikkati çekti.

Milliyet