Değerli Aydın Post okuyucuları, bu hafta da sizleri Marmaris, Orhaniye, Turgut Şelalesi, Selimiye, Bozburun’a götüreceğim. Dilim döndüğünce buraları sizlere anlatmaya çalışacağım.


Çok sevdiğim dostlarım Necdet Önal, Nedim Koç, Sadettin Tuncer ile pandemi kurallarına uyarak Marmaris’e doğru yola çıktık. Uzun süredir iş birliği yapmak istediğim Marmaris-Orhaniye’de Ali’s Resort Hotel’de güzel iki gün geçirmek istedik. Ege denizi kıyısındaki bir limanın yanında yer alan mütevazı butik tarzı, Kızkumu plajına 19 dakika yürüme mesafesinde, Turgut Şelalesine 7km Ali’s Resort Hotel Bük mevkii İskele sokak Orhaniye mahallesi 48700 Marmaris Muğla’dadır.

Yaz kış demeden dört mevsim denizi ve doğasıyla tatilin vazgeçilmez durağı olacaktır.
Bu hafta rotamız Marmaris- Orhaniye- Ali’s Resort Hotel olduğundan; yeri ve mevkiisi Kızkumu’na yakın olduğu için efsaneleşmiş bir aşk hikayesi olan Kızkumunu anlatarak yazıma başlamak istedim.

Kızkumu, Orhaniye ilçesine 30km, otelimize 7km güneybatı yönünde, Turgut’tan 2,5km ileridedir.
Orhaniye koyu eşsiz bir doğa oluşumu ile meşhurdur. Yeşilin her rengini görebileceğiniz gibi, çam ağaçlarının o güzel kokusu ile birlikte sizi her daim sakin olan bir deniz beklemektedir. Cemre henüz düşmediği için hava gittiğimizde soğuktu ama bademler çiçek açmıştı. Bu güzel ilçeyi meşhur yapan doğal güzelliği ise deniz üzerinde yürüyor hissi veren 600 metre batık bir patika gibi uzanan plajdır. Hatta siz de şaşkın gözlerle etrafı süzerken dayanamayıp suya girerek denizin ortasında yürümenin keyfini çıkarabilirsiniz. Kızkumunun oluşumuna dair ilgi çeken efsaneyi şöyle anlattılar:
Efsaneye göre, eski zamanlarda bir kralın kızı, fakir balıkçıya aşık olur. Ancak kral, kızını balıkçıya vermez. Kralın kızı, balıkçı sevgilisiyle gizli gizli buluşur. Birileri, kızının balıkçıyla buluştuğunu “balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor, ışıkla yerini işaret ediyor. Delikanlı da ışığa geliyor ve kızınız ile delikanlı gün ağarana kadar aşk oyunlarına dalıyor.” sözleriyle krala anlatır.
Bunları duyan kral çok öfkelenir. Bir gece kızını kumsalda yakalayan kral, askerlerine de ışıkla balıkçıya işaret vermelerini emretmiş. Delikanlı ışığı görünce atlamış kayığına, kumsala doğru kürek çekmeye başlamış. Derken kız, askerlerin elinden kurtulmuş ve sevgilisini kurtarmak için koşmaya başlamış. Ama sevgilisinin kayığına varması imkansızmış. Atmış kendini sulara ve o anda bir mucize gerçekleşmiş: Kızın adım attığı her yer kuma dönüşürken, peşinden koşan askerler, denize gömülmüş. Kız kayığa kadar koşmuş ancak iki sevgili tam kavuşacakken bir okçu, delikanlıyı hedefleyip sallamış okunu. Ok gelip delikanlıya sarılan kızı bulmuş. Kızın bastığı yerde ortaya çıkan kumlar, kan suya karışınca kırmızıya boyanmış. Delikanlı ise almış yaralı sevgilisini gitmiş. Bir daha da onları ne gören olmuş ne de duyan… Diyorum ki; Aşka, sevgiye, doğaya, maviye, yeşile hasret kalmışsanız neden görmeniz gereken yer Kızkumu olmasın… Kızkumu’nda aşkı, sevgiyi, doğayı, maviyi ve yeşili doyasıya yaşamaya, güzel vakit geçirmeye ve Turgut Şelalesini görmeye değer.

Turgut Şelalesi yaz sıcağında serin bir cennet düşleyenler için ideal bir gezi rotasıdır. Dört mevsim doğa ile kucaklaşmak isteyenleri kendisine çeken bu tabiat harikasını görmek, gezmek gerekmektedir.
Turgut Şelalesi, Marmaris’in Selimiye ilçesinin Turgut köyünde yer almaktadır. Adını içinde bulunduğu köyden almıştır. Marmaris’ten Kızkumu plajına ya da Datça’ya doğru giderken yolun üstünde kalan ana yoldan yalnızca 500 metre içeride bulunan bir şelaledir. Turgut Şelalesi, ağaçların gövdesinde ve buz gibi akan suyun kıyısında suya girmeden de serinleyebileceğiniz ya da akarsuyun içerisinde kurulan sandalyelerde oturup bir şeyler içip gözleme yiyebileceğiniz tam keyif yapmalık bir yerdir. Suyu gerçekten çok soğuktur. Şelalede günübirlik ziyaretçiler için izin var, kamp yapmaya izin yoktur. Hatta yazın çadırları girişte bırakmanızı istiyorlar. Şelaleye giriş ücretsizdir, park ücreti de yoktur. Yaşlı ağaçların arasından akan küçücük şelalecikler arasında yürüyüş yapabilirsiniz. İki yürüyüş yolu bulunuyor. Tam gün piknik de yapmanıza izin veriliyor.

Selimiye

Selimiye, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı mahalle; ilçe merkezine yaklaşık 35km uzaklıkta, deniz kıyısındadır. Halkı balıkçılık ile geçinir. Türkiye’nin önde gelen yat limanlarından sığ liman koyu da Selimiye’de bulunmaktadır. Gözlem ve izlenimlerim: Selimiyenin 3621 sayılı kıyı kanunu kurallarına uymayan bir yer olduğunu gördüm. 3621 sayılı kıyı kanununda bazı maddeler bilgilerinize sunulur:
Kanun Numarası : 3621
Kabul Tarihi : 4.4.1990
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 17.4.1990 Sayı : 20495
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 29 Sayfa :76
Genel Esaslar
Madde 5 – Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir:
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,
Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.
Kıyı kenar çizgisinin tespit edilmediği bölgelerde talep vukuunda, talep tarihini takip eden üç ay içinde kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur.
Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir.
Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir.
Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Sahil şeritlerinin derinliği, 4 üncü maddede belirtilen mesafeden az olmamak üzere, sahil şeridindeki ve sahil şeridi gerisindeki kullanımlar ve doğal eşikler de dikkate alınarak belirlenir.
Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Taşıt yolları, sahil şeridinin kara yönünde yapı yaklaşma sınırı gerisinde kalan alanda düzenlenebilir.
Ek : (1/7/1992 - 3830/2 md.) Sahil şeridinde yapılacak yapıların kullanım amacına bağlı olarak yapım koşulları yönetmelikte belirlenir.
İKİNCİ BÖLÜM
Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Sahil Şeridi, Planlama ve Yapılanma
Kıyının Korunması, Yapı Yasağı ve Kıyıda Yapılacak Yapılar
Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez.
Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.

Not: Marmaris’in el değmeyen nadide güzellikteki eski bir balıkçı köyü iken şimdilerde yıldızı parlayan Selimiye’nin umarım bundan sonra doğal güzellikleri bozulmaz.


Bozburun

Egenin gizli hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris sınırları içerisinde yer alan şirin bir tatil beldesidir. Huzur ve sakinlik arayanların favori adreslerinden biri olan Bozburun, bakir koyları, tertemiz havası, bozulmamış doğası ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Bozburun’un geçmişi 4000 yıl öncesine dayanmaktadır. Karia halkı tarafından M.Ö. 2000 yıllarında Larymna olarak adlandırılmıştır. Bozburunda yaşayanlara da Kum halkı denilmiş. Başta Bybassos, Hygassos, Syrna, Amos ve Kasara olmak üzere Bozburun Yarımadası’nda 10 antik kent bulunmaktadır. Dört mevsim boyunca farklı güzellikler sunan Bozburun-Selimiye’yi keşfettikten sonra başka yerde tatil yapmak istemeyeceksiniz. Deniz ürünlerinin en tazesini burada bulabilirsiniz. Ayrıca bedebinizi, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.


Sonuç: 2 günlük kısa bir kaçamağı bu bilgiler ışığında sizlerle paylaşmak istedim. Bir haftalık programda ise bölgeyi tanımak için sırasıyla Bozburun koyları, Bozburun merkezi, Orhaniye, Kızkumu, Hisarönü, Bozukkale, Selimiye, Bayırköyü, Söğütköyü, Turgut köyü görebilir gezebilirsiniz. Pandemi öncesi her yıl ekim ayında düzenlenen Bozburun Gulet festivaline katılabilir, Bozburun çevresinde yer alan dalış okullarında dalış kursu alabilirsiniz. Selimiye’de, Bozburun’da Ege- Akdeniz mutfağı, Bozburun peksimeti gibi lezzetler yarımadaya yolunuz düştüğünde denemenizi önerdiğimiz lezzetlerdir. Liman bölgesinde bulunan Kandil Restaurantta kalamar, ahtapot ve karides ile mide ziyafeti yaşayabilirsiniz. Bozburun’un Sorbe dondurmaları da oldukça meşhurdur. Kekik balının yanı sıra çam balı ve dağ kekiği çok meşhurdur. Balık keyfini kaldığımız Ali’s Resort’un restaurantında yaptık. Tesis sahibi Ali Tezel ve tesis müdürü Ali Özkan’a teşekkür ediyor. Ramazan bayramında başlamak üzere YUPA TUR olarak bu bölgeye yapacağımız turları dört gözle bekliyoruz.


Bozburun’a dair bir liste hazırlarsak; Bülent Ortaçgil’e ve onun Bozburun isimli yıldızlı şarkısına selam göndermeden olmaz.
Boz taşlar önümüzde
Cebimizde yalnızlık var
Şu dümdüz büyüyen gecede
Tek dostumuz yakamozlar…
www.youtube.com/watch?v=KkNbwYZWkzY
Anlattığım yerlerde zaman duruyor, huzur ve konfor buluyorsunuz. Bu haftalık da benden bu kadar, umarım keyif almışsınızdır yazımdan. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.