ABD Başkanı Barack Obama, küresel ısınmaya karşı savaşta çok önemli bir cephe açan plan açıkladı

Üretilen araçların yakıt tasarrufuna ve sera gazı salınımına standart getiren program 177 milyon aracın yollardan çekilmesine yol açacak. Plan otomotivcilerden olumlu tepki aldı.

Başkan Barack Obama, hem küresel ısınmaya karşı çok önemli bir adım olacak hem de krizle sıkıntıya düşen otomotivcileri kurtaracak yeni bir program hazırladı. ABD"de otomotiv sektöründe sera gazlarının standartlarını ilk kez belirleyen program, 177 milyon otomobilin 2016 yılına kadar hurdaya çıkmasına yol açacak. Ford, Chrysler ve GM dün yaptıkları açıklamada programı çok olumlu karşıladıklarını belirtti.

Programın hayata geçmesi ile ABD"de 1.8 milyar varil petrolden tasarruf edilecek. Sera gazı salınımı ise 900 milyon metreküp düzeyinde azaltılacak. Bu, 194 kömür fabrikasının kapatılması ile aynı etkiye sahip olacak.

1.8 milyar varil tasarruf

Hem çevrecileri, hem de otomotiv sektörü temsilcilerini mutlu eden program ile hükümet yeni benzin ekonomisi standartları ve ilk kez sera gazı salınım standartları belirlenecek. “Tarihi bir adım” olarak nitelendirilen yeni standartlarla ABD yollarında giden araçlar 1 litre benzinle ortalama 15.44 kilometre gidecek.

Planın mimarı Terminatör

Obama"nın tarihi planının açıklandığı toplantıya GM, Ford, Toyota, Honda ve Daimler"in üst düzey yöneticilerinin katılacağı belirtiliyor. Toplantıda, planın mimarı olarak gösterilen California Valisi Arnold Schwarzenegger"in de bulunması bekleniyor.

2016"da otomobiller 1.300 $ pahalılaşacak

Yeni düzenleme nedeniyle yakıt tasarruflu bu araçlar daha pahalı olacak. ABD"de son dönemde yapılan düzenlemeler otomobilin maliyetine 700 dolarlık bir artış yaratmıştı. Obama"nın bu planının ise ortalama 600 dolarlık bir maliyet artışı daha getireceği, böylece planın tam olarak yürürlüğe gireceği 2016 yılında otomobillerin 1.300 dolar daha pahalı olacağı belirtildi.