Türkiye'de görünmeyen bir servet değerinde olan hurdadan ekonomiye her yıl milyarlarca liralık katkı sağlanıyor.

Sanayi şehri Gaziantep'te hurda malzemelerin toplanması ve geri dönüşümü dev bir sektörü oluşturuyor.

Küçük sanayi sitesinde yüzlerce işyerinde, demir, madeni metal, oto hurdaları, kağıt ve plastik toplanıyor. Buradan hurda dolu onlarca araba her gün İskenderun Demir Çelik Fabrikası haddehanesine gidiyor. Büyük ocaklarda eritilen hurda demir ve metal madenler, hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılıyor. Geri dönüşümden elde edilen ürünleri kullanarak Avrupa ülkelerinden Ortadoğu ve Rusya'ya kadar ihracat da yapan Gaziantepli hurdacılar, ciddi katma değer sağlıyor, 100 bin kişiye ekmek kapısı açıyor.

Türkiye'nin AB çevre standartlarına uyumu ve Kyoto Protokolü'nü imzalaması, geri dönüşümü yıldızı parlayan sektörlerin başında getiriyor. Bu yüzden Gaziantep'te büyük firmalar bile bu işe yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Gaziantep Oto Hurda Parçacılar Odası Başkanı Fethi Kılıçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada maden rezervlerinin azalmasıyla birlikte Avrupa'da bazı devletlerin hurdaya büyük önem verdiğini, hurdacılara ekonomik teşvik verdiğini söyledi.

-''KRİZDE HURDA ARTIYOR''-

Hurdacıların ekonomiye büyük katkı sağladığını vurgulayan Kılıçoğlu, eritilen demir ve metallerin hammadde olarak sanayiye verildiğine, hurdadan üretim yapıldığına dikkati çekti.

Kılıçoğlu, şunları kaydetti:
''Her tür 100 kilo hurdanın 85-90 kilosu geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor. Milli ekonomiye büyük katkı sağlıyoruz. İthalatı önlüyoruz, paramız dışarıya gitmiyor. Bizim geri dönüşümümüz olmasa fiyatlar daha da yükselir. Ekonomiye sağladığımız katkı inkar edilemez, ama kimse bunun farkında değil. Bizi hor görüyorlar. Oysa sadece hurdacılık sektöründe 50 bin kişiyi istidam ediyoruz, yan iş kollarıyla birlikte Gaziantep'te en az 100 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İskenderun Demir Çelik Fabrikası haddehanelerine günlük 50 araba hurda yükleniyor. Aylık ekonomiye kazandırdığımız hurda en az 100 bin tondur.''

Baba mesleği hurdacılıkla 40 yıldır uğraşan Fethi Kılıçoğlu, sektöre artık büyük şirketlerin girdiğine işaret etti.

Gaziantep'in sanayi kenti olmasının hurdacığın büyümesine katkı sağladığını, kriz döneminde de hurda girişlerinin arttığını ve firmaların maliyetleri azaltmak için eski makinelerini sattığını kaydeden Kılıçoğlu, ''Sektörün geleceği çok parlak'' diye konuştu.

Odaya kayıtlı 500 üyeleri bulunduğunu bildiren Kılıçoğlu, sanayi sitesindeki işyerlerinin küçük olduğunu ifade ederken, rahat çalışacakları büyük modern bir site yapılmasını istedi.

-''RÖGAR KAPAKLARINI AVRUPA VE ORTADOĞU'YA SATIYOR''-

1974 yılından beri faaliyet gösteren Şanlı Döküm'ün sahibi Hakan Şanlı, ISO 9001 ve TSE belgelerine sahip olduklarını, hurdacılardan topladıkları demirleri eriterek rögar kapakları ve ızgara ürettiklerini söyledi.

Türk Telekom, İller Bankası ve belediyelere üretim yaptıklarını bildiren Şanlı, ''Türkiye geneline üretiyoruz. Ürünlerimizi Avrupa'da İtalya, Yunanistan, Almanya, İspanya, Skovakya, Romanya, Bulgaristan ve bütün Orta Doğu ülkelerine, Rusya'ya ihracat ediyoruz'' dedi.

-''GİZLİ BİR HAZİNE''-

GÖK-AY Hurda Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited şirketinin sahiplerinden Hasan Kazaz ise Gaziantep'te beş lisanslı toplama ve ayrıştırma tesisinden birisi olduklarını, tekstil fabrikaları ve belediyelerden hurda malzemeleri topladıklarını söyledi.

Tesislerine günlük 80 ton hurda girdiğini, ağırlıklı olarak plastik, karton ve demir olarak çalıştıklarını ifade eden Kazaz, ayrıştırılan ve preslenen ürünleri Gaziantep'in yanı sıra Mersin, Kahramanmaraş, Konya ve Kayseri?deki geri dönüşüm firmalarına, İskenderun Demir Çelik Fabrikası?na yolladıklarını açıkladı.

Çevre Bakanlığının geri dönüşümle ilgili büyük adımlar attığını belirten Kazaz, ''Son 2 yıldır hurda, geri dönüşüm sektörüne korkunç bir ilgi var. Büyük firmalar bile bu işle ilgili yatırım yapmayı düşünüyor'' dedi.

Geri dönüşümün çevresel katkısı, enerji tasarrufunun yanı sıra sanayide maliyetleri düşürdüğünü anlatan Kazaz, ''Hammadde fiyatları dövize ve petrole bağlı olarak çok yükseliyor, hurdalar ise geri dönüştürülerek maliyeti düşürüyor. Çok büyük bir gizli hazine ekonomiye kazandırılıyor'' dedi.

-''ASKERİYENİN KAĞITLARI, TEKERLEKLİ SANDALYEYE DÖNÜŞÜYOR''-

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Karkamış Belediyesi ile çalıştıklarını, Gaziantep'te 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile sözleşme imzalayacaklarını belirten Kazaz, şunları söyledi:

''Askeriyeden çıkacak kağıtları, plastik şişeleri yani geri dönüşümle ilgili her şeyi alacağız. Askeriyeye geri dönüşüm konteynırları koyacağız, haftanın belli günleri toplayacağız. Oraya da bedel ödemeyeceğiz. Hem hurdaları ekonomiye kazandıracağız, hem de bunun rakamsal değerine karşılık gelen tutarla tekerlekli sandalye alarak askeriyeye vereceğiz. Onlar da engellilere hediye edecekler. Böylece çöpe atılacak hurdalardan sosyal bir katkımız da olacak.''

Türkiye Madeni Eşya Sanatkarları Federasyonu Başkanı Özcan Saraçoğlu da federasyona 286 meslek odasının kayıtlı olduğunu, bunların yüzde 30'unun hurdacı ve geri dönüşümle ilgili odalar olduğunu bildirdi. Sanayide üretim açısından hurdacıların önemine işaret eden Saraçoğlu, ''Hurda geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor. Geri dönüşüm sektörünün ülke ekonomisine yıllık 7-9 milyar lira katkısı var'' dedi.