Törenlerde konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, uranyumu yüzde 20 zenginleştirdiklerini söyledi. Öte yandan İslam devriminin yıldönümünde reform yanlıları da yine gösteri yapıyor. Ayetulah Ruhullah Humeyni'nin torununun gözaltına alındığını iddia edildi.
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, zenginleştirme işlemine önceki gün başladıklarını ve bugün ellerinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini başlattıklarını önceki gün açıklamıştı. Salihi, ellerindeki yüzde 3,5 oranında zenginleştirilen uranyumu Natanz'daki tesislerde yüzde 20'ye çıkaracaklarını bildirmişti.

Muhalifler gösteri yapıyor

İslam devriminin yıldönümünde reform yanlıları da yine gösteri yapıyor.

Muhalif internet sitesi Jaras, Ayetulah Ruhullah Humeyni'nin torununun gözaltına alındığını yazdı. Sitede, Humeyni'nin torunu Zehra Eşraki ve eşi Muhammed Rıza Hatemi'nin, İran İslam Devrimi'nin 31. yıldönümü sebebiyle yapılan gösteri sırasında, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı duyuruldu.

Eşraki'nin eşi Hatemi'nin, reformcu eski Devlet Başkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi olduğu belirtildi. Haberde, muhalif lider Mehdi Kerrubi'nin oğlunun da gözaltına alındığı bildirildi.

Kerrubi'ye saldırı

Tahran'da güvenlik güçlerinin ayrıca, muhalefet lideri Mehdi Kerrubi'ye saldırdığı da bildirildi. Jaras sitesinde çıkan haberde, güvenlikçilerin Kerrubi'nin aracının camlarını kırdığı belirtildi, Kerrubi'nin yaralanmadığı kaydedildi.

Aynı site, güvenlik güçlerinin eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye saldırdığını da bildirdi.

Bu arada yine muhalefete ait "Yeşil Ses" sitesinin haberinde, güvenlik güçlerinin, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi'nin, başkentin göbeğinde gösteri yapan yandaşlarına ateş açtığı ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği belirtildi.

Polisten sert uyarı

Devrimim yıldönümünde muhalif liderler, taraftarlarına özellikle başkent Tahran'da hükümet karşıtı gösteriler düzenlenme çağrısı yaptı. Ancak İran polisi ve Besic Tugayları ise muhalif gösterilere hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini açıkladı. Polis, gösteri düzenleyenleri tutuklayacağını belirtti.

İran 1979'tan beri İslami Cumhuriyet...

İran İslam devrimi, 1978'de Şah karşıtı halk gösterileri ile başladı. Grevler ve gösteriler ülkeyi ve ekonomiyi felç ettikten sonra Şah, Şubat 1979'da ülkeden kaçtı ve büyük bir halk kitlesinin karşılamasıyla Ayetullah Humeyni İran'a geri döndü.

11 Şubat 1979'da İran ordusu, gerillalar ve militanlar sokak savaşlarında Şah'a bağlı silahlı gruplara karşı üstünlük sağladı. 1 Nisan 1979'da İran resmen İslami Cumhuriyet oldu. -milliyet