Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, "100 bin lira batarsa batsın. Yeter ki aralarından bir Bill Gates çıksın" dediği hibe destek programına öğrenciler akın etti. Gençler 1598 başvuruyla rekor kırdı.

Üniversitelerde okuyan zeki öğrencilerin beyin gücünü önce projeye, daha sonra yatırıma dönüştürmek amacıyla başlatılan "Teknogirişim Sermaye Desteği Programı"na ilgi katlanarak artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün "Batarsa batsın" diyerek 2009'da başlattığı projeye 2012 yılı için 50’si yabancı ülkelerden olmak üzere 1598 başvuru geldi.

'Bill Gates'ler çıkar

Programla ilgili bilgi veren Ergün, dünyada milyar dolar seviyesinde değeri olan şirketlerin, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kurulduğunu söyledi. Ergün, "Bu ülkenin gençlerinden bir Bill Gates neden çıkmasın? Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın? Bu program, beyin göçünü tersine çevirmeye başlayan bir özelliğe sahip" dedi.

Karşılıksız 100 bin lira

Ergün, bu programla eğitimli ve nitelikli gençleri teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini hayata geçirmelerine destek olduklarını söyledi. Proje kapsamında her yıl 100 genç girişimciye karşılıksız, kefilsiz, geri ödemesiz 100'er bin lira verdiklerini, teknoparklarda kendileri için yer tahsis etiklerini belirten Ergün, şu bilgileri verdi:

Şirket kuracaklar

"Bu yıl 500 teknogirişimci gencimize 100'er bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceğiz. 3 yıl önce 10 milyon lira bir bütçe ile başladığımız bu projenin bütçesini bu yıl 50 milyon liraya çıkarttık. Türkiye’de girişimcilik artık başlı başına bir sektör haline gelmeli. Gençlerimizin sadece iş aramaya değil, iş kurmaya da odaklanmaları gerekiyor."

İleri aşamada destek artacak

Programla ilgili yeni çalışmalar da yaptıklarını belirten Bakan Ergün, şunları söyledi: "Şimdi destek modelinin ikinci, üçüncü fazını çalışıyoruz. Belli bir prototip ürün elde eden şirketler ikinci faza geçecek. Bu şirketlere 500 bin lira hibe destek vereceğiz. Üçüncü fazda ise risk sermayesi şirketi bu firmalara ortak olacak. Dördüncü fazda ise bu şirketleri büyük firmalar satın alacak."

ABD üniversiteleri bile başvuru yaptı

Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre, bu yıl programa en fazla başvuru yazılım sektöründen geldi. ODTÜ, 226 teknogirişimciyle bu yıl da en çok başvurunun yapıldığı üniversite oldu. Yurtdışındaki 50 üniversiteden 69 girişimci başvuru yaparken ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Kaliforniya, George Washington, Stanford ve Berkeley üniversitelerinden başvuru alındı.

HABER: Erdoğan SÜZER/ BUGÜN GAZETESİ

grafik00.jpg