AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ Anayasanın türbanla ilgili “ret” kararına sert tepki gösterdi. Bozdağ, “Bu kadar siyasidir, Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı bir karar vermiştir. Milli iradeye, milli egemenlik ilkelerine de aykırıdır” dedi.

Bozdağ, ANKA"ya yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi"nin türbanla ilgili kararını sert bir ifade ile değerlendirdi. Bozdağ, “Kararı üzüntü ile karşıladık. Karar herkes için bağlayıcıdır. Ancak bu, kararın eleştirilemeyeceği anlamına gelmez” dedi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi"nin verdiği kararın siyasi olduğunu, Anayasaya aykırı olduğunu, Anayasanın 148. maddesine göre, Anayasa değişikliklerinde Anayasa Mahkemesi"nin sadece şekil bakımından inceleme ve denetleme yetkisi olduğunu savundu. Bozdağ, “Şekil denetimi ise teklif, oylama çoğunluğuna ve ivedikle görüşülemediği şartıyla uyulmadığıyla sınırlıdır. Esasa dönük denetim yetkisi kesinlikle yoktur” diye konuştu.

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi"nin karar verirken, kanun koyucu gibi hareketinin yani bir uygulama hüküm tespiti edemeyeceğini bildirdi. Bozdağ ,şunları dedi:
“Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 2. maddesinde yer alan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin teminatıdır. Sadece Anayasaya uygunluk denetimi yapabilir. Ancak bu kararında, kararına dayanak yaptığı Anayasa"nın 2. ve 148. maddelerini ihlal ettiği gibi Anayasa"nın 11 ve 153. maddelerini de ihlal etmiştir.”
Bozdağ, Anayasa Mahkemesi"nin kararını takdir hakkında ve yasama yetkisine “Müdahale” olarak değerlendirdi. Bozdağ, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“Anayasa"nın herhangi bir maddesinin de değiştirilmesi Anayasa Mahkemesi"nin onayına tabi olmuştur. Artık, TBMM"nin Anayasa Mahkemesi"nin onaylamadığı bir Anayasa değişikliği yapması mümkün değildir. Bu nedenle bu karar, demokrasiye de milli iradeye de aykırıdır. Anayasada ifadesi bulunan demokratik devlet ve egemenlik ilkelerine de aykırıdır.”


DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇİÇEK:
"DEĞERLENDİRME YAPMAK İÇİN GEREKÇELİ
KARARI GÖRMEMİZ LAZIM"


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil
Çiçek, Anayasa Mahkemesinin başörtüsünün üniversitelerde serbest
bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptaliyle ilgili olarak,
"Değerlendirme yapmak için gerekçeli kararı görmemiz lazım" dedi.

Anayasa Mahkemesinin kararını TBMM Kulisinde gazetecilerden öğrenen
Çiçek, "Kararı nasıl değerlendirdiğine" yönelik sorulara, "Gerekçeyi
görmemiz lazım" karşılığını verdi. Bakan Çiçek, "Gerekçeyi görmeden
bir değerlendirme yapmak hukuken doğru olmaz. Bu önemli bir karar. Hangi
gerekçeyle bu sonuca varıldığını görmek lazım. Hukuken ve siyaseten
değerlendirme yapmak için bu gereklidir" dedi.

Her davanın kendi şartlarında değerlendirilmesi gereğini vurgulayan
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Karar sizin için
sürpriz mi oldu?" sorusunu ise yanıtlamadı.

AK Parti Grup başkanvekilleri Nihat Ergün ile Mustafa Elitaş ise
gazetecilerin sorularına karşı değerlendirme yapmadı.

AKP"DEN TEPKİLER: "HAKİM OLİGARŞİSİ", "CÜBBELİ DARBE"

Anayasa Mahkemesi"nin türban düzenlemesi ile ilgili kararına AKP"den tepkiler gelmeye devam ediyor.

TBMM İdare Amiri ve AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, kararı “Hakim oligarşisi” şeklinde değerlendirdi. Kutlu, “Yok hükmünde bir karar. Anayasa Mahkemesi kararları bundan sonra halkoyuna sunulmalıdır” diye konuştu.

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt da kararı, “Cübbeli darbe” diye niteledi.