Hollanda'da Kraliçe Beatrix, Liberal Parti (VVD) lideri Mark Rutte'ye sağ azınlık koalisyonu hükümetini kurması için resmen görev verdi.

Kraliçe ile görüştükten sonra gece yarısı bir açıklama yapan Rutte, hükümeti kurma çalışmalarına hemen başlayacağını belirterek, perşembe günü hükümet üyeleri listesini tamamlamayı umduğunu bildirdi.

VVD ile Hristiyan Demokratlar Birliği'nin (CDA) kuracağı azınlık hükümetine, daha önce kararlaştırıldığı gibi İslam karşıtı görüşleriyle bilinen Geert Wilders'ın lideri olduğu Özgürlük Partisi (PVV) dışarıdan destek verecek.

CDA ile VVD arasında varılan anlaşmaya göre Başbakanlığını Mark Rutte, yardımcılığını ise CDA lideri Maxime Verhagen'ın yapacağı koalisyon hükümetindeki 12 Bakanlık ve 8 Devlet Sekreterliği iki parti arasında eşit olarak paylaşılacak.

Hollanda medyasına yansıyan haberlerde VVD'ye Dışişleri, Sosyal İşler, Sağlık, Güvenlik ve Çevre bakanlıkları, CDA'ya da İçişleri, Ekonomi, Maliye, Eğitim, Savunma ve Entegrasyon Bakanlıklarının verileceği belirtiliyor.

Mark Rutte'nin bugünden başlayarak salı gününe kadar Bakan ve Devlet Sekreteri adaylarıyla görüşmesi bekleniyor.

A.A.