Torba Yasa Tasarısı"nın görüşmeleri dün itibariyle Meclis"te başladı. 150 maddenin üzerindeki tasarı, vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasından öğrenci affına kadar birçok düzenlemeyi içeriyor.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber"in başkanlığında oluşturulan alt komisyon 24 aralıkta çalışmasını tamamladı. Alt komisyonda birleştirilen teklif ve verilen önergelerle 150 maddenin üzerine çıkan tasarı dün Plan ve Bütçe Komisyonu"nda görüşülmeye başlandı. Tasarının seçim öncesi yasalaşmasının beklendiği bildirildi.

Torba Kanun"da prim ve vergi affından başka çok sayıda değişiklik de yer aldı. 2008"de yürürlüğe giren kanundaki hatalar telafi edilmeye başlandığı görülüyor.

Bunlardan biri de asgari ücretin 16 yaşından değil, 18 yaşından küçükler ve büyükler diye değiştirilmesi. Bu, 16 ve 17 yaşındaki yaklaşık 250 bin çalışanın daha çok prim ödeyeceği için maaşları düşecek demek.

Asgari ücret tanımı değişti

Bundan sonra yapılacak düzenlemeyle asgari ücret “16 yaşından küçükler ve büyükler” diye değil, “18 yaşından küçükler ve büyükler” diye değiştirilecek. Tasarıdaki maddeyle getirilen değişiklikle halen 16 yaşından büyükler 760.5 lira brüt ve 544 lira net ücret, 16 yaşından küçükler ise 648 lira brüt ve 464 lira net ücret alırken, bundan sonra 18 yaşından büyüklere 544 net, küçüklere 464 lira verilecek. Yani, asgari ücret 16 değil 18 yaş altına göre belirlenecek. 16 ve 17 yaşında olanlar artık ayda 80 lira daha az ücret alacak.

250 bin kişinin maaşı düşecek

Torba Kanun ile ayrıca asgari ücrette yaş kademesi değiştirilince çırak statüsünde çalışan yaklaşık 250 bin işçinin de maaşı düşecek. Çırak olarak çalışanlar halen brüt asgari ücretin yüzde 30"unu, yani 229 lira alarak çalışıyorlar. Yeni kanunla çırakların maaşı 178 liraya düşürülüyor. Yani maaşları zaten düşük olan çırakların geliri 51 lira daha azalmış olacak.

“Tarım Bağ-Kur"lu olanlar, SSK"lı işe girerlerse Tarım Bağ-Kur sona erer, SSK çalışması bitince otomatik Tarım Bağ-Kur başlatılır” denilerek reformun hataları düzeltiliyor.

29"uncu maddeyle, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK"ya bildirilen işçiler 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay veya sonradan borçlanma suretiyle ödeyebilecekler.

Borçlanma süreleri de SSK"lı gibi değerlendirilecek; şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur"a sayılıyordu. Yerinde bir düzenleme olarak bu madde ile reformun hataları da düzeltiliyor. Ayrıca, ayda 30 günden az olarak işverenlerince SGK"ya bildirilen işçiler, 30 günden eksik kalan sürelerini isterlerse isteğe bağlı kapsamında her ay ödemeleri halinde SSK"lı gibi değerlendirilecek; zira şu anda ödedikleri zaman Bağ-Kur"a sayılıyordu. Buna ilaveten, ayda 30 günden az SGK"ya bildirilenler, isterlerse İŞKUR"a işsizlik sigortası primini de her ay ödeyebilecekler.

24"üncü madde ile yapılan değişiklikle; SGK, çırak ve stajyerlere GSS kapsamında sağlık yardımı vermiyordu. Bu konuda çok sayıda eleştiri alıyordu, yapılan düzenlemeyle çırak ve stajyer olarak prim ödeyenlere de artık sağlık yardımı verilecek.
taraf